Foto: TT, Freestocktextures, BILDBYRÅN

Vi ska granska skattepengar och Gävleborna har rätt att veta

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Gävle kommun investerar miljontals kronor i Brynäs projekt för barn och unga ”En bra start”. Vi har granskat idrottsmiljonerna och kan avslöja att det inte finns nån redovisning av pengarna.

Joanna Wågström

Ansvarig utgivare SVT Nyheter Gävleborg

Offentlighetsprincipen är något väldigt fint. Den säger att handlingar hos myndigheter ska vara tillgängliga för allmänheten och den ger varje invånare i Sverige en möjlighet att ha insyn i hur våra myndigheter arbetar och förvaltar våra gemensamma tillgångar.

Exempelvis går det att följa hur våra skattepengar fördelas och vad de används till.

De dolda idrottsmiljonerna

För invånarna i Sverige är det en viktig möjlighet att kunna ta del av den här informationen. För oss inom media är det en skyldighet. Vårt jobb är att granska att de som sitter vid makten gör kloka val med vår gemensamma plånbok.

Finns ingen ekonomisk redovisning

När vi på SVT Gävleborg inledde vår granskning av kommunens pengar till Brynäs projekt ”En bra start” var det första helt självklara steget att begära ut den ekonomiska redovisningen av hur pengarna har använts inom projektet. Men det visade sig att det inte fanns någon. Kommunen kräver inte att Brynäs ska redovisa hur de använder skattebetalarnas pengar.

I och med att kommunen inte kräver detta upphör möjligheten till insyn för Gävleborna. Brynäs är en förening och inte en myndighet, där gäller inte offentlighetsprincipen. Där går det inte att begära att få se hur pengarna används.

Så här har det inte sett ut hela tiden. När Brynäs projekt ”En bra start” hade pågått i ett år ställde Sverigedemokraterna en fråga i kommunfullmäktige om att få se hur pengarna fördelats. Brynäs skickade då in en ekonomisk redovisning som Arbetarbladet granskade – där man slog fast att en liten del av pengarna gått till barnen. Mycket av efterspelet kom att handla om den bristfälliga redovisningen. Det ledde till att avtalet med Brynäs skrevs om för att ställa högre krav på hur pengarna skulle användas och redovisningen av projektet. Var fjärde månad skulle Brynäs enligt det nya tilläggsavtalet lämna en ekonomisk redovisning enligt upprättad budget och redogöra för genomförda aktiviteter.

Sex år senare redovisas inte en krona. Inte för politikerna i Gävle och därmed inte för Gävleborna.

Behov av idrottsaktiviteter i Andersberg och Sätra

Samtidigt vittnar organisationer, föreningar och boende i Andersberg och Sätra om att det finns få möjligheter till idrottsaktiviteter för barn- och unga i stadsdelarna. Föreningsavgifterna är för höga för många familjer och satsningarna som görs är av prova på-karaktär. De menar att det som behövs är kontinuitet och föreningar som är på plats långsiktigt.

De närmaste dagarna publicerar vi vår granskning av de dolda idrottsmiljonerna. En viktig berättelse om våra gemensamma skattemiljoner och förutsättningarna för idrotten i Gävle att faktiskt ge våra barn och unga – En bra start.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

De dolda idrottsmiljonerna

Mer i ämnet