Foto: SVT

Thailyktor dödsfälla för djur

Uppdaterad
Publicerad

Rislyktorna som blir ett allt vanligare alternativ till fyrverkerier är inte så djurvänliga som många tror. De utgör nämligen ett hot mot boskapsdjur vilket oroar lantbrukare.

– Min gård ligger centralt så före tolvslaget måste jag åka hem och vakta min ladugård så det inte börjar brinna. På nyårsdagen går jag ut och söker lyktor i marken, säger Kersti Linderholm, agronomiedoktor och miljörådgivaresom tidigare arbetat på Naturvårdsverket.

Kersti Linderholm Foto: privat

Kan leda till nödslakt

Förutom brandrisken uppstår problemet när lyktorna så småningom faller ner, kanske på en åker. Där blir de ofta liggande en tid och delar av lampan består av ståltråd som kanske inte upptäcks. När maskiner sedan bearbetar marken hackas ståltråden sönder i mindre bitar som sedan hamnar i kornas foder och kan ställa till med allvarliga skador.

Kor är idisslare och har dålig förmåga att sortera ut oönskade bitar som finns i fodret.

– Det blir nödslakt direkt, för djuren lider så, säger Kersti Linderholm.

Nedbrytningsbara lyktor

Det finns olika alternativ för den som bryr sig om korna men ändå vill skicka upp en lampa. Helt nedbrytningsbara varianter tillverkade av bambu och snören i naturmaterial riskerar inte att skada djuren.

Fakta ljuslyktor

  • Från och med 2013 är det tillåtet att släppa upp till 50 lyktor i taget utan särskilt tillstånd från Transportstyrelsen.
  • De får vara max en meter höga
  • Om du bor nära en flygplats måste du kontakta flygplatsen i god tid innan du planerar att släppa upp lyktorna. Läs mer om reglerna på Transportstyrelsens hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.