Foto: TT

Brandskyddsföreningen: Köp inte ut fyrverkerier!

Uppdaterad
Publicerad

Trots att man måste vara över 18 år för att få köpa fyrverkerier är drygt 40 procent av de omkring 100 som årligen skadas av raketer minderåriga. Det visar en undersökning från Brandskyddsföreningen som nu uppmanar personer att inte köpa ut till barn och unga kring nyår.

Enligt en undersökning som Brandskyddsföreningen gjort är omkring 4 av 10 som skadas av fyrverkerier årligen minderåriga. Detta trots att man måste vara över 18 för att köpa raketer.

– Det är olagligt för vuxna att köpa fyrverkerier till minderåriga, precis som med alkohol, kommenterar Åke Persson, brandingenjör och expert på Brandskyddsföreningen i ett pressmeddelande.

Fyrverkeriregler i uppsala län

Föreningen uppmanar nu äldre och föräldrar att inte köpa ut raketer till unga. Detta eftersom raketerna lätt kan skada personer eller egendom om de hanteras fel.

Uppsala har förbud

I de centrala delarna av Uppsala stad krävs det tillstånd från polisen att använda raketer. Tillstånd ges med förutsättningen att en pyroteknisk kunnig är med vid uppskjutning.

Dock finns undantag – men också andra regler. Läs mer om dem här.

Samtidigt visar föreningens undersökning att det är 95 procent män som skadas. Oftast handlar det om bränn- eller sårskador på ögon, huvud och händer.

– Fyrverkerier kan lätt orsaka skador eller bränder om de hanteras fel.

Smällare

Smällare har sedan länge varit förbjudna i Sverige. Detta har, tillsammans med åtgärder från branschen själva, fått de allvarliga skadorna att minska på senare år. Exempelvis försvann raketer innehållande mer än 75 gram krut ur det allmänna sortimentet 2014.

Samtidigt har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, nationellt beslutat att det ska krävas ett speciellt tillstånd för att få skjuta raketer. För att få tillstånd behöver man genomgå en utbildning som är godkänd av myndigheten. Men de nya reglerna ska inte träda i kraft förrän mitten av 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fyrverkeriregler i uppsala län

Mer i ämnet