Foto: TT

Uppsala: Gör inget raketregelvidrigt på nyår – detta gäller

Uppdaterad
Publicerad

Nyårsafton vankas, en dag som ofta är förknippad med nyårsraketer. Men det finns en del regler som man som användare ska förhålla sig till om man planerar att avfyra fyrverkerier.

Du måste vara 18 år för att köpa, inneha eller använda fyrverkerier. Det kan också krävas tillstånd om fyrverkerier ska avfyras i ett tätbebyggt område – vilket centrala Uppsala är.

Enligt Uppsala kommuns lokala ordningsföreskrifter krävs det inom markerat område alltid tillstånd från polisen att använda pyrotekniska varor – där nyårsraketer ingår. Tillstånd kan ges förutsatt att en pyroteknisk kunnig är med vid uppskjutning.

Fyrverkeriregler i uppsala län

Förbud gäller

Förbudet gäller även i andra områden än det markerade, om uppskjutningsplatsen är placerad i anslutning till sammanhållen bebyggelse. Dock finns undantag gällande den regeln: på nyårsafton och på sista april mellan tiderna 18.00-02.00 – då krävs inga tillstånd – så länga uppskjutningen inte sker inom markerat område.

Här gäller tillstånd från polisen vid användning av raketer. Foto: SVT

Inte i närheten av sjukhus

Den som skjuter upp varorna är alltid ansvarig för att ingen skadas eller inget tar skada.

Oavsett undantaget är det förbjudet att använda pyrotekniska varor närmare än 200 meter från sjukhus och vårdinträttningar.

Vid fyrverkerier inomhus vid allmänna sammankomster eller offentliga tillställningar krävs alltid tillstånd. Det finns däremot tillfällen då undantag görs, efter prövning av polisen.

Nationellt har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, beslutat att det ska krävas ett speciellt tillstånd för att få skjuta raketer. För att få tillstånd behöver man genomgå en utbildning som är godkänd av myndigheten. Men de nya reglerna ska inte träda i kraft förrän mitten av 2019.

Smällare – nej

Smällare har sedan länge varit förbjudna i Sverige. Gällande tomtebloss, partypoppers och isfacklor krävs inga tillstånd. Vad det gällande flygande/svävande ljuslyktor är det fritt fram: förutsatt att man inte släpper fler än 50 lyktor och att lyktorna inte är högre än 100 centimeter.

Planerar du att släppa fler än 50 eller högre än 100 centimeter? Då kan tillstånd ansökas från Transportstyrelsen.

Om uppsläppsplatsen för lyktorna ligger närmare än 1 mil från en flygplats krävs dock att du i god tid hör av dig till flygplatsen och meddelar att du planerar släppa lyktor. Några flygplatser har däremot så tät trafik, även under helger och nätter, att det kanske aldrig finns någon lämplig tidpunkt för ett uppsläpp i närheten av dessa.

Är du osäker på vilka regler som gäller? Kontakta då polismyndigheten och fråga – de reder ut saken åt dig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fyrverkeriregler i uppsala län

Mer i ämnet