Thomas Larkin körde över Daniel Paille – nekar till brott

Uppdaterad
Publicerad

Ishockeyspelaren Thomas Larkin som skadade Brynäs Daniel Paille i samband med en match i den europeiska hockeyligan CHL har nu förhörts av tysk polis.

– Tysk polis har på min begäran förhört honom som misstänkt för brott, säger kammaråklagare Joakim Johansson som strax efter det inträffade gjorde en polisanmälan om misshandel.

Joakim Johansson ska nu sätta sig in i den tyska polisens material och han beräknar att ett beslut om en eventuell fortsatt rättsprocess kommer någon gång under den här månaden.

Våldsam tackling mot huvudet

Den aktuella händelsen inträffade den 7 november under matchen mellan Brynäs IF och det tyska laget Adler Mannheim. Det var i slutet av matchen som Thomas Larkin utsatte Brynäs forward Daniel Paille för en våldsam tackling mot huvudet. Paille ådrog sig en hjärnskakning och har inte kunnat spela någon ishockeymatch sedan det inträffade.

– Är det en grov regelöverträdelse, ett allvarligt våld som sker utanför spelet och utan något syfte att påverka spelet kan det vara fråga om ett straffbart brott, säger Joakim Johansson.

HD behandlar liknande fall

I ett annat uppmärksammat fall dömdes den tidigare röglespelaren Jakob Lilja till villkorlig dom och dagsböter för misshandel i både tingsrätt och hovrätt efter en crosschecking i nacken på en malmöspelare våren 2015. Det fallet behandlas just nu i Högsta Domstolen. HD:s dom beräknas komma under de närmaste veckorna och kan vara prejudicerade, det vill säga ha betydelse för hur till exempel fallet Thomas Larkin ska bedömas.

– Mitt ärende och fallet i HD skiljer sig på så sätt att våldet är annorlunda. Däremot räknar jag med att eftersom Högsta Domstolen tittar på frågan så kommer det att komma en del vägledande uttalanden i fråga om vad som är straffbart och inte straffbart på en idrottsplan, avslutar kammaråklagare Joakim Johansson.

Thomas Larkin nekar till brott.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.