Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Barn lockas in i kriminalitet via sociala medier, menar före detta gängkriminella ”Mohammed”. Bilden till vänster är ett exempel på hur det kan se ut i appen Snapchat. Bilden till höger är arrangerad. Foto: SVT/Polisens förundersökning

Tidigare gängkriminell i Gävle: ”Barnen utför de grövsta handlingarna”

Uppdaterad
Publicerad

30 000 kronor för en knarkleverans. Så mycket kan ett barn i kriminell miljö få i handen, berättar före detta kriminella personer som SVT Nyheter Gävleborg pratar med.

– Nästan alla som gör den grövsta kriminaliteten är barn.

Han inledde sin kriminella bana när han var ett barn och klev av kriminaliteten som ung vuxen för några år sedan. Vi kallar honom för Mohammed.

– Det är barnen som är maskinen. Slutar ungdomarna rekryteras in så blir det ingen verksamhet, säger han.

I Gästrikland, med tre mord under hösten, uppges rekryteringen av barn till kriminella gäng ha stegrats kraftigt de senaste åren. Mohammed ser stor skillnad i den kriminella världen jämfört med när han själv var aktiv. Bland annat tillgången till vapen och ökningen av det dödliga våldet.

– Jag såg det här komma för tre år sedan, att det är mycket unga som börjar med droger och knyter sig till gäng, säger han.

Mohammed: ”Om de äldre sitter inne, slutar jag tjäna cash”

En annan ex-kriminell person SVT pratar med menar att de gängkriminellas förflyttning i landet också har inneburit ett hårdare klimat.

– Det har flyttat hit personer från storstäderna, där det är råare och man tar med sig mentaliteten hit. Dessutom är det mycket enklare att rekrytera för att det handlar om så mycket mer pengar, säger han.

Mohammed, som en bra månad som kriminell tjänade 20 000 kronor, hör i dag om barn som kan tjäna 30 000 kronor för en tjänst. Det leder till att barnen gärna utför de grövsta uppdragen.

– De tänker: ”Om de äldre sitter inne, så slutar jag tjäna cash – så jag gör det åt honom”. För om en 15-åring begår ett mord och får några år i fängelse, så tänker de att det inte är någonting, säger Mohammed.

Lockar in barn via sociala medier

I videon berättar Mohammed om hur barnen lockas in i gängkriminalitet via sociala medier.

Så här kan det se ut på kriminella personers sociala mediekonton. Foto: Polisens förundersökning

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barnen i mordfallen i Gästrikland

Mer i ämnet