TV – Ubåtsexperten: Det måste undersökas. Bild från multibeam 2017-06-29. Siffrorna i bilden avser djupangivelse vid pilen. Foto: Gävle hamn

Tidigare sjömilitär om misstänkta ubåten i Gävle hamn: Fyndet är intressant

Uppdaterad
Publicerad

En tidigare sjömilitär med omfattande erfarenhet av analys- och underrättelseverksamhet har tittat på Gävle hamns rapport om den misstänkta ubåten för SVT Nyheter Gävleborgs räkning. Han bedömer fyndet som “intressant”.

Den tidigare sjömilitären har en lång karriär bakom sig inom försvarsmakten med arbete inom analys- och underrättelseverksamhet. Han har bett om att få uttala sig anonymt.

Han har studerat den rapport som Gävle hamn har sammanställt om det främmande föremål som påträffades under en ekolodning i hamnen i slutet av juni. Den tidigare sjömilitärens anser är att fyndet är ”intressant”.

– Mätningarna indikerar en diameter på fem meter vilket låter väldigt stort. Och det är konstigt att föremålet verkar ha rört på sig, säger den tidigare sjömilitären till SVT Nyheter Gävleborg.

LÄS MER: Här är bilden på den misstänkta ubåten i Gävle hamn

SVT Nyheter har även talat med den före detta sjöofficeren Göran Frisk, som var med och jagade ubåtar i svenskt vatten under 1980-talet.

– Jag blir fundersam. Det är klart att det inte går att utesluta att det är något åt det hållet alltså, säger Göran Frisk, som syftar på ubåtar och dykarfarkoster.

Frisk vill att uppgifterna undersöks ordentligt.

– Det här är inget man skrattar bort. Det här är något vi behöver fundera över noggrannt. Det går inte att säga ”vi rycker på axlarna åt detta”, vare sig det är semestertider eller inte, säger han.

Går inte att fastslå

Enligt den anonyma tidigare sjömilitären går det inte enbart utifrån bilderna att fastslå om det rör sig om en ubåt eller inte, för detta krävs fler analyser.

– Till exempel måste man veta vilket slags ekolod som använts och hur just det fungerar. Det vet jag inte.

Han anser också att man måste söka brett efter en lösning på gåtan.

– Det är viktigt att man inte låser sig vid ubåtsteorin utan att man funderar på alternativa lösningar, som till exempel fiskstim. Och att man fastställer att de båda mätningarna skett på exakt samma plats, säger den tidigare sjömilitären.

– Det räcker med att man legat tio meter fel vid mätningarna för att resultatet ska bli fel.

LÄS MER: Misstänkt ubåt i Gävle hamn

Ligger nära ytan

Han reagerar även på att det misstänkta föremålet är så högt och ligger så nära ytan på det högsta stället, om det rör sig om en ubåt så agerar besättningen oförsiktigt.

– Som minst ligger föremålet bara fem meter under ytan. Eftersom det är i farleden inne i en hamn riskerar en ubåt att bli påkörd.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.