Tingshuset på Östra Parkgatan i Söderhamn uppfördes under 1960-talet. Under 2019 vill Hudiksvalls tingsrätt avveckla sin verksamhet i lokalerna. Foto: SVT

Tinget i Söderhamn avvecklas

Uppdaterad
Publicerad

Hudiksvalls tingsrätt använder fortfarande tingshuset i Söderhamn för rättegångar, men till sommaren avvecklas verksamheten på orten.

Det är domstolschefen i Hudiksvall som har beslutat att avveckla tingsstället i Söderhamn från och med 1 juli i år. Bakgrunden är att tingsstället i Söderhamn har fyllt ett behov när tingsrätten i Hudiksvall har varit för trångbodd. Nu har dock Domstolsverket funnit tillfälliga lokaler i Hudiksvall.

Därmed minskar behovet av tingsstället i Söderhamn, som nu används under knappt två dagar per vecka. Tingsstället är även i behov av en upprustning eftersom det inte uppfyller dagens krav på säkerhet. Även de tekniska lösningarna i Söderhamn är omoderna.

Hösten 2022 räknar dessutom Domstolsverket med att ha nya, moderna lokaler i Hudiksvall. Än är dock oklart om det blir en tillbyggnad av det befintliga tingshuset eller om en helt ny byggnad uppförs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.