Här är stegen som barnet lyckades resa för att resten av familjen skulle kunna ta sig ut. Hör insatsledare Pär Palm berätta om den dramatiska räddningen i klippet. Foto: SVT.Visa alla (2)
Visa alla (2)

Nioåring hoppade från balkong i brinnande hus i Edsbyn – stege blev familjens räddning

Uppdaterad
Publicerad

En Nioåring hoppade från balkongen på det brinnande huset i Edsbyn och sprang till en granne och larmade. Mamman gick in gång på gång och räddade alla sina sex barn.
– Helt fantastiskt att lyckas göra det, säger räddningstjänstens insatsledare Pär Palm.

Larmet om branden i Edsbyn kom tidigt på tisdagsmorgonen strax efter 06-tiden. Larmet omfattade en svårt brännskadad kvinna och ett flertal barn. Räddningstjänsten ryckte ut med flera enheter till platsen, och fick kontakt med kvinnan direkt.

Insatsledaren Pär Palm berättar om läget när de kom till platsen.

– Hon är svårt skadad men kan ändå redogöra för att alla barn är ute, de är hos grannen. Det underlättar oerhört för oss att kunna fokusera på att släcka branden och inte på livräddning, säger han.

Nioåring hoppade från balkongen

Det är barn mellan två och elva års ålder som räddats ur den brinnande villan. Det var stor dramatik när de räddades. Den nioåriga dottern hoppade från balkongen på andra våningen och sprang till en granne som larmade SOS.

Samtidigt lyckades kvinnan och den äldste sonen på 11-år lirka loss en stege som satt mellan balkongen och tacknocken och sänkte ner den till marken.

Mamman har därefter kunnat ta ut barnen i famnen via stegen, och under räddningen har hon blivit allvarligt brännskadad.

Mamman vårdas för svåra brännskador på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Branden har totalförstört byggnaden som är helt utbränd. Det fanns även en hund och en katt i huset, de har inte klarat sig uppger Pär Palm.

Fotnot: Tidiga uppgifter gjorde gällande att det var en tioåring som hoppat från balkongen och även rest stegen åt familjen. Då det framkom att det inte riktigt stämde så har uppgifterna korrigerats i denna artikel nu korrigerats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Villabranden i Edsbyn

Mer i ämnet
Här är stegen som barnet lyckades resa för att resten av familjen skulle kunna ta sig ut. Hör insatsledare Pär Palm berätta om den dramatiska räddningen i klippet. Foto: SVT.
Foto: SVT.