Tior och Volki startar i draghunds-sm under SM-veckan i Söderhamn. Foto: SVT

Tior och Volki laddar för draghunds-SM

Uppdaterad
Publicerad

En av de mindre sporterna som får chansen att visa upp sig under SM-veckan i Söderhamn är draghundsport. Vi var med när ett av Gävleborgs tre ekipage tränade inför tävlingarna.

Det är ingen tvekan om att Tior och Volki älskar att springa. De försvinner med en rasande fart ut i spåren i Skidstavallen tillsammans husse. Under SM-veckan kör man draghundstävlingarna i samma banor som längskidåkarna. Petter Hillborg ställer upp i nordisk stil tillsammans med sina två siberian husky.

– Det är en fartfylld sport, säger Petter Hillborg som tävlar för Gävle Skidkamrater. Just mina hundar är inte de snabbaste, men jag når i alla fall upp i 40 kilometer i timmen i nerförsbackarna med bra spår. Men det kan gå betydlig fortare, 50 kilometer i timmen, i A-klassen där man oftast kör med hundrasen vorsteh. Det är skidåkning med fart, det hjälper oss som inte är elitåkare att komma upp i deras hastigheter.

SM-veckan

Så du behöver två hundar för att köra lika snabbt som eliten?

– Det räcker med en hund. Tävlingsgrenarna går med en hund, det finns grenar där man kör med två hundar, men då kör man längre distanster, jag kör tio kilomter.

Tior och Volki startar i draghunds-sm under SM-veckan i Söderhamn. Foto: SVT

Berätta om hundarna, siberian husky?

– De är avlade i århundraden för att vara draghundar. Glädjen hos en husky när den får dra är svår att beskriva. De som inte använder de här hundarna till att dra måste aktivera dem på annat sätt. Det är en väldigt arbetsvillig hund.

Hur ser det ut med deltagare från vår region?

– Det är jag som tävlar för Gävle och två ekipage från Järvsö.

Siberian husky

Nomadfolken i norra Sibirien var helt beroende av denna typ av hund för sin överlevnad. Rasens ursprungliga funktion är att spänd för släde förflytta lätt last i måttlig hastighet över stora avstånd. Senare började man använda rasen vid draghundstävlingar då man upptäckte dess snabbhet. Mankhöjd för hanar är 53–60 cm och tikar 51–56 cm. Vikt för hanar är 20–27 kg och tikar 16–23 kg.

källa: Svenska kennelklubben

Fakta SM-veckan

Den 30 januari–5 februari blir Söderhamn Sveriges absoluta idrottscentrum när svenska mästerskap i runt 20 idrotter avgörs.

Deltagande idrotter:

Bowling

Brottning

Cykeltrial

Danssport

Draghundsport

Frisbeesport (ultimate)

Issegling

Jujutsu

Längdskidor

Parallellslalom

Rally (sprint)

Rallycross (sprint)

Rullstolsdans

Rullstolsinnebandy

Skicross

Slalom

Softboll

Stadioncross (snöskoter)

Styrkelyft

X-trial

Källa/läs mer: SM-veckans hemsida

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SM-veckan

Mer i ämnet