Foto: Daniel Sjöholm/SVT

Tolv omkomna i trafiken under 2019 – här är länets farligaste vägar

Uppdaterad
Publicerad

Ett mörkt trafikår följer ett ännu mörkare trafikår – så sammanfattar NTF Gävleborg 2019 och uppmanar till försiktighet i jul- och nyårstrafiken. Totalt har tolv personer omkommit i trafikolyckor i länet under 2019.

Olycka för olycka, väg för väg. Se länets farligaste vägar i klippet ovan.

Nio av dödsolyckorna har skett på riksvägarna 56, 68 (E16 mellan Storvik och Gävle), 83 och 84 i Hälsingland, samt E4. Europavägen är främst olycksdrabbad norr om Hudiksvall mot länsgränsen till Västernorrland. Totalt under året finns 119 olyckor inrapporterade och 148 skadade från de fem vägarna.

– Det är främst de stora vägarna som saknar mitträcke som utmärker sig i olycksstatistiken, säger Lars-Eric Abrahamsson, verksamhetsledare i trafiksäkerhetsföreningen NTF Gävleborg.

Under fjolårets julvecka, 20-27 december, rapporterade polisen in totalt 13 trafikolyckor. Nästan hälften av dem skedde på vägar i Hudiksvall.

Jultrafiken – förrädisk

Håll rätt hastighet, använd säkerhetsbälte, var nykter – råden är många men livsviktiga. NTF Gävleborg varnar för att trafikläget för den stundande julen och nyåret kan bli förrädiskt.

– Enligt prognoserna förväntas temperaturen att ligga kring noll när helgtrafiken drar igång och då gäller det att vara uppmärksam på att de våta vägbanorna kan frysa till, säger Lars-Eric Abrahamsson.

Förrädisk is

Bland annat varnar NTF för den så kallade ”svartisen” som kan uppträda mycket förrädiskt då den är svår att upptäcka. ”Dessutom är det också ofta sämre sikt vid den här typen av väglag, framför allt vid körning i mörker”, skriver föreningen.

Dödsolyckor i Sverige – Fredag före jul till trettondagen

2015: 19 dödsolyckor

2016: 11 dödsolyckor

2017: 14 dödsolyckor

2018: 21 dödsolyckor

Källa: NTF Sverige

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.