När SM i mathantverk 2021 avgjordes var såsmakaren Josefin Fogelqvist en av tolv Gävleborgare som plockade hem guldmedalj. Foto: Lari Honkanen / SVT

Josefin Fogelqvist i Delsbo vann guld i SM i mathantverk 2021

Publicerad

Under veckan avgjordes SM i mathantverk i Östersund. 12 guld, 6 silver och 4 brons delades ut till företagare från Gävleborgs län. En av guldmedaljörerna var såsmakaren Josefin Fogelqvist i Delsbo.

Såsmakaren Josefin Fogelqvist vann i klassen ”matsås” med sin fermenterade chilisås. Hon var en av många gävleborgare som vann medalj i SM i mathantverk.

Att medaljerna regnade över Gävleborg tror hon inte är någon slump, då det finns många med rutin i länet som stöttar andra mathantverkare.

– Jag som nybörjare har fått otroligt mycket feedback. Det här communityn av att stötta varandra är oerhört viktigt, och den finns här i Gävleborg, säger Josefin Fogelqvist.

”Krävs mod”

Mathantverkare från Gävleborg dominerade både deltagarantalet och medaljer i årets upplaga av öppen SM i mathanverk. Sammanlagt bedömdes över 500 produkter från 175 mathantverksföretag i 44 klasser av olika jurygrupper.

Tävlingen arrangeras av det nationella resurscentrumet Eldrimner, som är en enhet i Länsstyrelsen i Jämtlands län.

–  Det krävs mod för att tävla, det ska man vara väl medveten om, eftersom det är mycket hårt jobb och massa kärlek nedlagt i produkterna. Och att bli bedömd är läskigt, säger Linda Elverstig från föreningen Matvärlden Gävleborg.

Flera guld

I kategorin bär, frukt och grönsaksförädling kammade gävleborgare hem guld i klasserna sylt, matsås och gelé.

I charkuterikategorin kneps guld i klasserna blod- och leverprodukter, färskkorv och värmebehandlad korv samt värmebehandlat kött.

I fiskförädling togs guld i klasserna gravad fisk, inlagd fisk, kallrökt fisk och varmrökt fisk. Till sist i mejerikategorin togs guldmedalj i klassen blåmögelost.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.