Trafikpolisen Christer Lindén i Gävle. Foto: Stefan Larsson/SVT

Trafikpolisen om elsparkcyklarna i Gävle: ”Det är ens egna ansvar”

Uppdaterad
Publicerad

Natten mot torsdag placerades elsparkcyklar ut på Gävles gator och redan nu har folk börjat hyra och köra dem. Trafikpolisen Christer Lindén hoppas det kan fungera bra så länge alla som hyr tar sitt ansvar.

Christer Lindén berättar att det som bland annat gäller när man hyr en elsparkcykel är att man bara får åka en i taget, och att den får gå max 20 kilometer i timmen.

– Om man sköter det här tror jag att det är ett jättebra transportmedel. Att man då tänker på att trafikreglerna också gäller för elsparkcyklarna, säger han.

Det här gäller för elsparkcyklar

En elsparkcykel kan klassas som en cykel förutsatt att den inte går fortare än 20 km/tim och har en motorstyrka på max 250 watt. Om elsparkcykeln uppfyller kraven på en cykel gäller följande:

  • Elsparkcyklar ska köras på samma sätt som andra cyklar. Det innebär att du kan köra på cykelvägar och i viss utsträckning även på bilvägar.
  • Elsparkcykeln ska ha bromsar och en ringklocka (det finns inga krav på hur den ska se ut eller låta).
  • Kör du i mörker ska elsparkcykeln ha fram- och baklyse samt vara utrustad med reflexer.
  • Om den som kör är yngre än 15 år krävs hjälm, men vi rekommenderar att alla som cyklar ska använda ett huvudskydd.
  • Du får inte skjutsa någon på en elsparkcykel.

Källa: Transportstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elsparkcyklar i Gävle

Mer i ämnet