Visa alla (3)

Trygghet för äldre i fokus på mässa i Bollnäs

Publicerad

Det är viktigt att känna sig trygg, både i sin vardag och i samhället. Därför anordnades under onsdagen en mässa i Bollnäs med trygghetsfrågor för äldre på agendan.

Regionpolischefen Carin Götblad var på plats och pratade bland annat om hur du som äldre kan skydda dig mot så kallade åldringsbrott.

– Att misshandla äldre är inte vanligt, däremot att man lurar sig in och lurar åt sig grejer är det. Jag sa till publiken att lita på sin magkänsla, känns det inte som personer som vill en väl så släpp inte in dem, säger Carin Götblad.

Ökning av bedrägerier mot äldre

Bedrägerier mot äldre är något som ökar i takt med att vi har allt fler uppgifter om oss själva digitalt. Vi hör också ofta om så kallade åldringsbrott.

Bara i september rapporterade SVT Gävleborg om två brott under två dagar. En 95-åring kvinna rånades i sitt hem och en 80-årig dam blev rånad på sin väska av två män som bad henne kolla på en mobiltelefonen under tiden. Men det kan också handla om telefonsamtal där någon ber den äldre att uppge bankuppgifter.

Vad trygghet är för äldre

Trygghetsmässan är ett samarbete mellan polisens seniorråd, det kommunala pensionärsrådet i Bollnäs och Brottsofferjouren i Bollnäs och Ovanåker. Förutom en del aktiviteter och föreläsningar fanns också möjligheten att prata med polisen om vad de äldre tycker är viktigt för att de ska känna sig trygga.

Vad är trygghet för dig?

– Att jag törs gå ut på stan hur som helst. Att ha dörren olåst för det har jag, men nu har jag lärt mig att man inte ska ha det, säger Agneta Edlund som närvarade på mässan.

Agneta Edlund och Kristina di Zazzo var två av över 200 besökare på mässan i Bollnäs. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer