Marco Hassoldt lyckades med hjälp av kollegor och vänner att skydda sin vildmarkscamping från lågorna 2018. Totalt svaldes nästan 35 kvadratkilometer skogsmark av lågor i Ängrabranden. Foto: Robin Herzog/SVT

Campingägaren: ”Det som hände för två år sedan sitter i kroppen”

Uppdaterad
Publicerad

För exakt två år sen började bränderna i Hälsingland som tvingade människor att fly från sina hem och räddningstjänst och annan personal att arbeta outtröttligt i flera veckor i sträck. SVT Gävleborg har återbesökt Marco Hassoldt som 2018 ihärdigt kämpade för att hålla lågorna borta från hans vildmarkscamping i Ängra.

– Ett år efter branden åkte det helt plötsligt upp en rökpelare på andra sidan älven. I samma sekund vet man att det är en granne som sitter och grillar, men det första man tänker är, oj, det brinner. Sådant har man med sig hela tiden, säger Marco Hassoldt.

Vildmarkscampingen klarade sig med nöd och näppe och verksamheten är igång precis som innan katastrofen slog till, dock numera i sällskap av en nystartad restaurang som hittills varit en framgångsrik satsning. Inte minst finns bränderna att tacka då de enligt Marco Hassoldt satt både Ängra och Kårböle på kartan.

– Restaurangen håller oss på benen, säger han.

Hör Marco Hassoldt berätta om minnena från branden och vägen vidare i klippet ovan.

Så mycket brann det

  • I Sverige brann sammanlagt 21 000 hektar, eller 210 kvadratkilometer, under skogsbränderna sommaren 2018.
  • Under branden i Västmanland brann en yta på 14 000 hektar.
  • Det största brandområdet 2018 var det runt Kårböle, i Ljusdals kommun. Där brann sammanlagt 9 000 hektar, 90 kvadratkilometer, mark. 8 400 hektar av dem var skogsmark. I Gävleborgs län brann sammanlagt 8 856 hektar skogsmark. 
  • 60 procent av marken som drabbades av bränderna runt Kårböle ägs av enskilda privata markägare.
  • I Ljusdals kommun var Enskogenbranden störst. Där brann 4 137 hektar skogsmark. I Ängrabranden brann 3 437 hektar. I Nötbergetbranden brann 848 hektar skogsmark och i Tovåsenbranden brann 289 hektar skogsmark.

Källa: Skogsstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.