Räddningstjänsten i Ljusdals kommun har utfört flera åtgärder sen bränderna 2018. Enligt Peter Nystedt är bland de viktigaste sådana att mer resurser i form av utrustning tillkommit och att det nu finns en räddningschef i beredskap i Hälsingland. Foto: Robin Herzog/SVT

Två år efter skogsbränderna – så har Ljusdals kommuns räddningstjänst förändrats

Uppdaterad
Publicerad

Ljusdals kommun drabbades hårt av skogsbränderna 2018. Sen dess har räddningsarbetet utretts och utvecklats.

Den 17 juni i år presenterades en olycksutredning i form av en rapport av Länsstyrelsen Gävleborg och Ljusdals kommun. I den finns så väl lärdomar som åtgärdsförslag inför framtida brandbekämpning. Peter Nystedt är räddningschef i Ljusdals kommun och han ser flera förändringar i arbetet sen bränderna för två år sen.

– Det är materialbiten och ledningsstrukturen som är de stora förändringarna, säger Peter Nystedt.

Räddningstjänsten har numera fem kilometer mer brandslang, fler pumpar, grenrör och andra tillbehör. Även fler kommunikationsradior har köpts in och de finns nuförtiden tillgängliga för all beredskapspersonal, förut räckte de inte till.

– När det var så mycket människor involverade hade inte alla tillgång till kommunikationsutrustning, säger Peter Nystedt.

Någon ytterligare personal har dock inte tillsatts, det är fortsatt 19 stycken i beredskap.

LRF och ny chef ska hjälpa

Vidare uppges att samarbetet med Lantbrukarnas riksförbund stärkts sen bränderna 2018 då de visade sig vara hjälpsamma genom att exempelvis vattna utefter begränsningslinjer med traktorer med tankar.

Ännu en förändring är att det tillkommit en ny chefsposition kallad räddningschef i beredskap. Chefen har ett övergripande ansvar över Hälsingland och kan till exempel omfördela resurser vid större händelser på egen hand. Men om liknande händelser som de som inträffade 2018 skulle bli verklighet räcker varken kommunens resurser eller manskap till ändå.

– Vi ska klara en stor händelse eller tre små. 2018 hade vi fem stora händelser parallellt. Den utrustningskapaciteten hade vi inte då och den har vi inte i dag heller, säger Peter Nystedt.

Hör Peter Nystedt berätta om räddningstjänstens beredskap i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.