Två års väntetid på undersökning hos Folktandvården i Gävleborg

Publicerad

Nya patienter som vill ha en tandläkarundersökning som inte är akut kan få vänta upp till två år på en undersökning hos Folktandvården i Gävleborg.

– Att ha längre tid mellan återbesöken om man är frisk i munnen är helt naturligt, säger Christer Lindgren, vd på Folktandvården i Gävleborg.

De patienter som har akut behov av tandvård tar Folktandvården hand om, men är det inte akut kan man få vänta upp till två år på en undersökning, något som P4 Gävleborg var först med att rapportera om.

– Är man frisk i munnen behöver man inte prompt träffa en tandläkare utan då kan en tandsköterska eller tandhygienist vara den du träffar som gör en bedömning av hur du mår i munnen, och kan ge information och hjälpmedel hur man kan fortsätta upprätthålla en god tandhälsa, säger Christer Lindgren, vd på Folktandvården i Gävleborg.

Hur många tandläkare skulle ni behöva för att korta tiden?

– Jag skulle gladeligen tacka ja till tio-tolv stycken. Det är inte är bara tandläkare vi söker, vi söker också tandhygienister, säger Christer Lindgren.

Se Christer Lindgren berätta mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.