Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi antar att det har med narkotikamarknaden i Gävle att göra, säger åklagare Therese Stensson. Hör om konflikten som leder fram till mordet i videon. Foto: SVT

Två män åtalas för mordet på Söder i Gävle

Uppdaterad
Publicerad

De två misstänkta gärningsmän som suttit häktade efter dödskjutningen på Söder i Gävle i november åtalas i dag misstänkta för mord. Enligt åklagare Therese Stensson har mordet skett i gängmiljö.

Enligt åtalet jagades den mördade mannen av två personer till fots innan skottlossningen sker vid Vallbacksskolan i Gävle. De misstänkta gärningsmännen flyr sedan platsen på varsin cykel.

Åklagare Stensson menar att mordet har skett i gängmiljö och bevisningen består bland annat av en kartläggning av de kriminella nätverken.

Dödsskjutningen på Söder i Gävle 2021

– Utredningen talar för att bakgrunden till skjutningen är en konflikt mellan två kriminella nätverk i Gävle där målsäganden var en av ledargestalterna på den ena sidan medan de två åtalade männen kopplats till den andra sidan av konflikten. Polisens kännedom om konflikten och tidiga vittnesiakttagelser ledde till en husrannsakan hemma hos en av de åtalade männen. I hans bostad greps de båda männen ungefär en timme efter mordet, säger kammaråklagare Therese Stensson Jonsson i pressmeddelandet. 

Vittnesuppgifter, it-bevisning, DNA-resultat och analyser av ammunition från brottsplatsen ligger även till grund för åtalet.

Åtalas misstänkta för mord

Tidigt på morgonen den 11 november hittas en ung man död på Söder i Gävle. Flera boende i området har dessförinnan larmat om skottlossning i närheten av Vallbacksskolan i Gävle.  

En timme senare grips en 19-åring och en 20-åring som senare häktades på sannolika skäl misstänkta för mordet. I ett pressmeddelande från åklagarmyndigheten meddelas nu att männen åtalas för mord.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningen på Söder i Gävle 2021

Mer i ämnet