Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Representanter från de politiska ungdomsförbunden i Gävleborg berättar om sina viktigaste valfrågor i regionen. Foto: Jessica Gow/TT

Så vill ungdomsförbunden påverka politiken i Gävleborg inför valet 2022

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valkompass

Söndag den 11 september är det val i Sverige – så här vill ungdomsförbunden i Gävleborg driva politiken framåt.

Det sitter åtta partier i riksdagen idag. Alla de största partierna har ett ungdomsförbund som går under samma politiska flagga – men det behöver inte alltid betyda att ungdomarna håller med moderpartiet i alla frågor. Flera av ungdomsförbunden säger att det många gånger är just de unga som kan driva på mer radikala frågor för att få inflytande på politiken i stort.

Förbunden vill påverka

SVT Gävleborg har pratat med representanter i länet från Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund, Grön Ungdom, Ung Vänster, Moderata Ungdomsförbundet, Kristdemokratiska ungdomsförbundet, Liberala Ungdomsförbundet, Centerpartiets Ungdomsförbund och Ungsvenskarna – Sverigedemokraternas Ungdomsförbund. Hör mer om hur de skiljer sig åt, eller liknar varandra.

Unga i politiken

Enligt preliminära siffror från Statistiska Centralbyrån, SCB, finns det 32 304 personer i åldern 18-29 år i Gävleborg som har rätt att rösta i höstens val. Av dessa är 12 173 stycken förstagångsväljare.

I videon ovan beskriver de olika förbunden vad de står för rent politiskt. I videorna nedan får du konkreta exempel på vad de vill förändra i  Gävleborg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet 2022 Gävleborg

Mer i ämnet