Tina Mansson Söderlund, vaccinsamordnare, är upprörd över att personer lyckats få vaccindoser utan att ha rätt till det. ”Det är fräckt”, säger hon. Foto: TT, SVT

Uppgav sig vara omsorgspersonal och fick vaccin: ”Det är så fräckt”

Uppdaterad
Publicerad

Region Gävleborg har upptäckt att en handfull personer gjort intrång i tidbokningen för kommunal äldreomsorgspersonal. Man ska felaktigt ha uppgett att man arbetar inom den kommunala äldreomsorgen och på så sätt lyckats få en första vaccindos. 

Enligt vaccinsamordnare Tina Mansson Söderlund ska personerna ha ertappats när de försökte boka sin andra vaccindos. 

– Det här är så fräckt, jag blir riktigt förbannad på sådant här beteende, säger Tina Mansson Söderlund.

Coronaviruset i Gävleborg

”Bara att vänta”

Personerna som utgett sig för att arbeta inom den kommunala äldreomsorgen utan att faktiskt göra det kommer nu att få vänta på sin andra dos. Detta innebär dock inte att den första dosen går till spillo utan när det är dags för dessa personer att vaccineras på riktigt så behöver de bara ta en dos. 

– Det är bara att vänta, vi lägger inga doser på de som trängt sig före, säger Tina Mansson Söderlund. 

Region Gävleborg har nu infört koder som delas ut av arbetsgivaren för att säkerställa att rätt personer bokar vaccinationstid.

Hör vaccinsamordnaren berätta mer om fusket i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet