Nils-Erik Eriksson och Bo Eklund vill att Trafikverket gör om och gör rätt Foto: SVT Ylva Holmgren

Vägföreningen i Boda upprörd – vill ha tillbaka sin vägficka

Uppdaterad
Publicerad

På väg 83 mellan Järvsö och Ljusdal har det tidigare funnits en vägficka som gjort det säkrare att svänga vänster in mot Boda.

Nu har trafikverket tagit bort den, vilket upprör vägföreningen.

Boda samfällighetsförening har försökt att få Trafikverket att bygga tillbaka den utkörningsficka som låg till höger om väg 83. De menar att fickan gjorde en vänstersväng in mot Boda säkrare. Nu får bilisterna stanna i bussfickan som ligger 30 meter innan vänstersvängen.

 – Ja, har man en sportbil så kanske det fungerar men om man håller normal hastighet så tar det sex till åtta sekunder att komma ner hit till svängen där man möter den södergående trafiken och på den korta stunden hinner man inte göra en vänstersväng, säger Nils-Erik Eriksson från Boda samfällighetsförening.

Ombyggnad

Det var i samband med att det byggdes två busshållplatser längs väg 83 som vägfickan togs bort.

 – Vi blev ju överraskade när den togs bort. Det var ingen som hade meddelat oss att det skulle göras, säger Bo Eklund från Boda samfällighetsförening

Ekonomisk fråga

Trafikverket menar att vägfickan inte var tillräckligt bra för att få vara kvar.

 – Vi beslutade att ta bort den där delen på vägen för det var inte optimalt. Ska vi bygga säkra korsningar för vänstersväng så gör man det på ett annat sätt och det kostar mycket pengar, säger Henrik Schelin som arbetar som åtgärdsbeställare på Trafikverket.

Fjälltrafiken

Enligt Bo Eklund så har det varit olyckor och tillbud på väg 83 tidigare år. Han berättar att vägföreningen som jobbade för att det skulle bli en vägficka, fick kämpa i flera år för att få den byggd men nu 20 år senare är den borta.

 – Det är så höga hastigheter här och när fjälltrafiken kommer förbi här så är det störtomöjligt att ta sig in. Då kan man inte stå mitt i vägen, säger Bo Eklund.

Inte prioriterat

Förslaget från vägföreningen är att bygga en så kallad Spansk sväng. En ögleformad avtagsväg som gör vänstersväng säkrare på landsväg.

 – Det har vi inte utrett och det har inte känts prioriterat. Den här vägen är normal med normal trafik som så många andra anslutande vägar. Prioriteringsmässigt så är det andra saker som går före, säger Henrik Schelin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.