Ett stort A med en ring är anarkisters symbol. Foto: Jonas Holm

Valaffischer i Hudiksvall vandaliserade igen

Uppdaterad
Publicerad

Valaffischer har åter igen vandaliserats i Hudiksvall. Händelsen är polisanmäld.

Sedan i söndags får politiska partier sätta upp affischer och plakat inför valet. Under onsdagen drabbades Centerpartiet, Miljöpartiet och Moderaterna i Hudiksvall av vandalisering och stöld. Under natten till torsdagen hände det igen.

Anarkistisk symbol

Flera av moderaternas affischer som sitter uppe i Hudiksvall har blivit övermålade av en symbol med ett stort A och en ring, symbolen för anarkism.

Val 2018 – #dinröst

– Vi tycker att det är fruktansvärt. Det är så tråkigt när vi lägger ner massor av tid och arbete på att få upp dem, säger Jonas Holm, moderat i Hudiksvall.

Tidigare har deras skyltar rivits ner och knäckts.

– Nu är de förstörda. Vi kan inte sätta upp dem igen. Vi måste trycka upp nya och den kostnaden är inte rolig. Men det ska vi göra, vi tänker inte ge oss. Vi kommer fortsätta att sätta upp skyltar och vi polisanmäler det varje gång, säger Jonas Holm.

Hot mot demokratin

Han vill inte säga något om eventuella politiska motiv till skadegörelsen.

– Jag kan inte uttala mig om vem som har skrivit det. Det får polisen utreda i så fall. Jag tycker att det är tråkigt oavsett vem det är. Och det är ett hot mot demokratin, säger Jonas Holm.

Fakta: Anarkism

Anarkism är en politisk riktning vars anhängare, anarkister, eftersträvar ett samhälle där individen utsätts för så lite tvång som möjligt.

Beteckningen användes första gången under franska revolutionen, som en hånfull benämning på de vänsterradikaler som förde en i de moderata revolutionärernas ögon destruktiv, ansvarslös politik.

Källa: Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet