Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Vi vill att patienter ska känna sig trygg i vår verksamhet”, säger Susanna Björkholm, biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Gävleborg. Se henne berätta mer. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Vårdanställd döms för flera våldtäkter på Gävle sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Det blir fyra års fängelse för den vårdanställde i 30-årsåldern som har åtalats för flera fall av våldtäkt på patienter på Gävle sjukhus. Mannen döms mot sitt nekande.

Det var i början av september som mannen greps och senare häktades misstänkt för tre fall av våldtäkter på Gävle sjukhus som har ägt rum under 2021. I samband med att polisanmälan gjordes stängdes mannen av från sitt arbete på sjukhuset.

Rätten: Utom allt rimligt tvivel

Mannen döms av Gävle tingsrätt till fyra års fängelse för våldtäkt vid tre tillfällen på två personer. Tingsrätten anser att det är ställt utom allt rimligt tvivel att det som åklagaren påstått inträffat och att det som hänt har skett med uppsåt från den åtalade mannen.

Rätten konstaterar också att även om det, som i det här fallet, saknas vittnen som sett händelsen och teknisk bevisning kan en person dömas för sexbrott. Mannen har hela tiden nekat till brott.

Tingsrätten anser att straffvärdet på det inträffade är fyra år och sex månaders fängelse. Men man tar hänsyn till att det vårdanställde troligen kommer att drabbas av avsked från arbetet samt indragen legitimation och dömer honom till fyra års fängelse.

Får avsked från jobbet

Förutom fängelse ska den vårdanställde betala 150 000 kronor respektive 120 000 kronor i skadestånd till de drabbade patienterna.

Precis som domstolen förespår kommer Region Gävleborg att avskeda mannen.

–  Vi kan bara beklaga det som hänt, säger Susanna Björkholm, biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör på Region Gävleborg. Hör henne i videon ovan om vad hon har att säga till de drabbade.

Domen kan överklagas till hovrätten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer