Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför samlas ledande forskare och studenter från hela världen i Gävle. Foto: Amanda Alvarsson/ SVT

Världsforskare undervisar studenter om landhöjningar

Uppdaterad
Publicerad

Världsforskare och studenter har samlats i Gävle för att lära sig mer om hur landhöjningar och havsnivåer påverkas av klimatförändringarna.

Nästan 40 studenter från alla världens kontinenter har under tre dagar lyssnat på föreläsningar av 18 experter inom området.

– Vi har verkligen världens bästa experter inom området här. Det är som att Gefle IF spelar med Zlatan, Ronaldo och Messi. Vi är stolta över att de kom hit, säger Holger Steffen, doktor i geofysik.

”Landhöjningskaka”

På den fjärde och sista dagen åker studenterna runt till bland annat Billudden naturrum och Klapperstensfält. Hela kursen, som anordnas av Lantmäteriet, avslutas med en överraskning:

– Vi kommer att äta landhöjningskaka. Det är en sockerkaka med små havtornsbitar i. Havtorn är det första som växter när landet stigit ur havet, säger han.

Följ med när studenterna får lära sig mer om landhöjningar i klippet ovan.

Vad är landhöjning?

• Landhöjning är jordskorpans återgång till sitt jämviktsläge efter att under den senaste istiden varit belastad med kilometertjock is.

• När isen började smälta för cirka 20 000 år sedan lättade trycket på jordskorpan och landet började höja sig.

• Hittills har landet höjt sig flera hundra meter och man räknar med många tiotals meter återstår.

• Landhöjningen varierar och är störst i norra Sverige vid Bottenvikskusten (cirka 10 mm/år) och minst i Skåne (cirka 1 mm/år).

Källa: Lantmäteriet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.