Vattnet stinker av rök

Uppdaterad
Publicerad

Kommunen tar inget ansvar för privata brunnar.

Det luktar brandrök av vattnet som kommer ur familjens Jonssons vattenkran i byn Hamre utanför Hudiksvall. Ännu värre var det dagarna efter att grannens hus brann ned till grunden i början av januari i år. Då kom det vitt skum ur kranen och kommunen har konstaterat att räddningstjänstens släckmedel har runnit ner i familjen Jonssons brunn. Magnus Jonsson trodde dock inte att familjen skulle behöva ordna tillfälligt vatten själv, och diska och tvätta hos bekanta.

– Jag tänkte att det var självklart att någon måste ta skulden för det här. Man trodde inte att det var en själv som skulle få göra allting, hämta dunkar och den biten. Kommunen säger att det inte är deras ansvar men mitt krav är att jag måste få ett ställe där jag kan duscha och tvätta och jag har inte fått någon hjälp. Det tycker jag är fruktansvärt dåligt! säger Magnus Jonsson.

Det giftiga brandskummet

Inte bara Magnus är drabbad. I byn bor ett 40-tal personer som nu inte vågar dricka sitt vatten. Dock tog det fyra dagar efter branden innan kommunen gick ut med informationen där de avråder från att dricka vattnet så länge det luktar brandrök.

En vattentank ställdes ut men den togs bort för två veckor sedan. Prover på vattnet togs så sent som i förra veckan i tio brunnar efter påtryckningar från byborna. Analyssvaren väntas de närmaste dagarna.

– Vi vet att släckmedlet är biologiskt nedbrytbart, säger Margareta Eiserman, förvaltningschef vid Hudiksvalls kommuns miljöenhet.

Daniel Åhs, också boende i Hamre, är skeptisk till kommunens hantering av ärendet.

– Att det tar fyra dagar innan de berättar för oss att vattnet är förorenat, det blir man lite skrämd av! säger han och berättar att både han själv och barnen i familjen hann dricka av vattnet.

Hudiksvalls kommun har nu lånat ut en vattentank igen som byborna får fylla på själva. Dock är man tydlig med att eftersom släckmedlet har runnit ner i privata brunnar i samband med en räddningsinsats så är det den enskilde fastighetsägaren som själv ansvarar för sitt vatten.

– När det gäller duschmöjligheter och såna saker kommer vi att erbjuda det för den som önskar, säger Bengt Friberg, kommunchef.

– Men ska det ta så här lång tid innan ni gör det?

– I den dialog vi har fört har det varit fokus på dricksvattnet och där kan vi inte göra mer än vad vi nu har gjort när vi har satt ut en vattentank. När det gäller tvättmöjligheter så kommer vi att erbjuda det, säger Bengt Friberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Det giftiga brandskummet

Mer i ämnet