Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
De förklarar relationen mellan it-jätten och Gävle – Paul Englis från Microsoft, Åsa Wiklund från Gävle kommun och Mathias Strand, Microsoft. Foto: Anders Sundin/SVT

Första kontakten med Microsoft: ”Vi försöker absolut inte bara komma och stjäla er energi”

Uppdaterad
Publicerad

Nu är Microsofts bygge av serverhallar i Gävle-Sandviken-området ett steg närmare verkligheten. Under onsdagen var IT-jätten i Gävle och berättade om de energislukande datahallar som precis börjat byggas.

– Vi försöker absolut inte bara komma och stjäla er energi, säger Paul Englis som är projektansvarig för Microsofts datacenteretableringar och ler.

Men att den globala IT-jätten Microsoft kommer att ta ut ett stort energiuttag från det svenska elnätet till sina serverhallar råder det ingen tvekan om. Tillgången till energi och vårt nordiska klimat är den enkla anledningen till att man sökt sig hit. Och att man fick köpa mark i Gävle och Sandviken förstås.

– Sverige har en lång och etablerad process för alla som vill ansluta sig till elnätet. Vi har under flera år fört samtal för att förbereda oss för detta. Processen är viktig för att se till att både Microsoft och samhällets energibehov tillgodoses nu och i framtiden, säger Paul Englis.

Microsofts bygge vid Ersbo i Gävle. Foto: SVT

Från hemlighetsmakeri till offentlighet

Samtidigt är bygget vid Ersbo i Gävle i full gång. På den 130 hektar stora tomten börjar serverhallarna ta form. Och från att ha varit ett projekt omgärdat av hemlighetsmakeri går man nu in i en ny fas.

– I alla fall gällande den offentliga delen. Det har pågått ett arbete i så många år för att landa den här etableringen. Men för gävleborna och Gävles företag så var det här första kontakten som ägde rum i dag med Microsoft, säger Åsa Wiklund Lång (S), kommunstyrelsens ordförande i Gävle.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer