Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det som är viktigt att förstå är att vi jobbar med skadeanmälningar hela tiden, men vi måste prioritera de mest akuta först.” I videon berättar Emma Nyström mer om hur läget ser ut idag. Foto: SVT

Skaderegleraren en månad efter skyfallen: ”Vi kommer jobba med det här även nästa år”

Publicerad

SVT Nyheter Gävleborg träffade skaderegleraren Emma Nyström från Länsförsäkringar i Gävleborg dagen efter skyfallen som orsakade stora översvämningar i länet. Då trodde hon att de skulle få jobba med skadorna i flera månader. Nu tror hon att det kommer ta över ett år.

Igår rapporterade vi att branchorganisationen Svenska Försäkringar har släppt siffror på att summan för skadeanmälningarna i Gävleborg och Dalarna hittills är på 471 467 020 kronor – knappt en halv miljard.

Skaderegleraren Emma Nyström som jobbat med anmälningarna i en månad nu är inte förvånad över de stora summorna.

– Den här situationen går inte att jämföra med något annat som vi varit med om. Om det är bränder eller annat så blir det aldrig så här många likadana skador på så kort tid, säger hon.

Varierande kostnader

Skadeanmälningarna gäller allt från enskilda föremål till byggnader som kräver ombyggnation.

– Just nu kan jag inte svara på vilka kostnader vi är uppe i eller vad det kommer landa på. Vi besiktigar varje enskilt ärende och sedan lämnar en entreprenör en offert. Det kan vara allt från ganska låga kostnader till flera hundra tusen kronor per skadeanmälan, säger Emma Nyström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningar i Gävleborg 2021

Mer i ämnet