Översvämning vid ett bostadsområde vid Södra Kungsvägen i Gävle. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Skador för en halv miljard efter skyfallen i Gävle och Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Sommarens översvämningar i Gävleborg och Dalarna blev en dyr historia.

Kostnaderna för skadorna efter skyfallet är uppe i nästan en halv miljard kronor, enligt siffror från Svensk Försäkring som SVT tagit del av.

Den 17 augusti stod stora bostadsområden i Gävle helt under vatten. Under ett dygn fick länet ta emot 162 millimeter regn, en mängd som bara har överträffats fem gånger sedan SMHI inledde sina mätningar på 1800-talet.

Även i Dalarna visade mätstationerna på över 100 millimeter regn.

Översvämningar i Gävleborg 2021

Skador för ett halvår

Följderna blev på många håll katastofala. SOS överbelastades av samtal om bostäder som blivit översvämmade, viadukter som vattenfyllts och vägar som raserats. Under det första dygnet fick försäkringbolagen in tusentals anmälningar om skador som regnmängderna orsakat.

– Det är kaos. Det vi normalt får in på ett halvår får vi nu in på en dag, säger Emma Nyström, skadereglerare vid Länsförsäkringar i Gävle dagen efter skyfallet.

Över 7000 anmälningar

I dag, en månad efter regnet och översvämningarna, har försäkringsbolagen fått in över 7000 anmälda skador. Ersättningen för skadorna i Gävleborg och Dalarna är uppe i nära en halv miljard kronor (471 467 020 kronor), enligt beräkningar från branschorganisationen Svensk Försäkring.

Skador på villor står för en betydande majoritet, 83 procent, av de anmälda försäkringsskadorna.

Chatta med försäkringsexperten om översvämningsärenden klockan 14.30-15.30 här!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningar i Gävleborg 2021

Mer i ämnet