En väg har rasat i Tosätter utanför Enånger och översvämning vid ett bostadsområde vid Södra Kungsvägen i Gävle. Foto: Daniel Sjöholm/Fredrik Sandberg/TT

Så drabbades Gävleborg av regnovädret – se vår direktrapportering

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen förra veckan föll mycket stora regnmängder över Gävleborgs län. Viadukter och byggnader har svämmat över och skolstarten för gymnasiet har skjutits upp. Här uppdaterar vi löpande hur onsdagens oväder påverkar Gävleborg.

Skyfall och översvämningar – följ vår direktrapportering om vädret

Pinnat inlägg

Gävle öppnar upp stödlinjen för alla Gävlebor

Kommunens stödlinje vidgas nu för att ge stöd till de som drabbats av de kraftiga regnvädren i Gävle den gångna veckan. Du som har frågor och funderingar kan höra av dig dit och bli lotsad vidare för rätt hjälp.

- Det är viktigt att få veta var man ska vända sig så att det inte blir onödig irritation i en redan tuff situation, säger Ann-Charlotte Jansson, ansvarig för stödlinjen.

Stödlinjen är öppen vardagar klockan 9-12 och bemannas av personer som har erfarenhet att prata med oroliga människor i kris. Telefonnumret till stödlinjen är 026-17 87 00.

Stödlinjen upprättades i mars 2020 i samband med att coronaviruset började spridas i Gävle.

Pinnat inlägg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Se bilderna från luften – så drabbades Gävle av regnmängderna

Vi stänger nu denna chatt. Tack för att ni hört av er och skrivit frågor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Relativt lugn natt trots ganska stora regnmängder

Gästrike Räddningstjänst hade tagit höjd för SMHI:s klass 1-varning om stora regnmängder och kallat in extrapersonal. Men det blev en relativt lugn natt. Man tog bort en del träd som vinden hade fällt över vägar.

– Jag tror att allmänheten har lärt sig av situationen och förberett sig på ett annat sätt, säger Lars Milnehav, inre befäl vid Gästrike Räddningstjänst.

Under mellan klockan 20.00 och 06.00 hade det kommit 40 millimeter regn i mätstationen i Gävle.

– Redan 35 millimeter nederbörd på tolv timmar föranleder en ökad risk för överfyllda dagvattenbrunnar och översvämmade källare, säger Marie Stark på SMHI.

Sandvikens Energi vädjar om minskad vattenanvändning

En klass 1-varning är utfärdad för stora regnmängder i Gästrikland och Sandviken Energis ber kunder i Sandvikens tätort och Kungsgården att vara sparsamma med vattnet för att inte belasta avloppsnätet mer än nödvändigt.

Det innebär att man kan tänka till innan man använder
toalettens spolfunktion och att inte använda dusch, tvätt- och diskmaskiner i högre utsträckning än vad man behöver. Vänta också med att tömma trädgårdspooler eller liknande tills de stora vattenmängderna runnit undan, skriver de på sin sajt.

Gävle kommun förbereder sig för kommande regnväder

För att minska risken för ytterligare översvämningar i samband med det regn som kommer in över Gävleborg natten till onsdag, förbereder sig Gävle kommun genom att bland annat rensa brunnar och viadukter, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

I samband med regnet kommer det att blåsa rejält och kommunen vill varna för att det finns risk att träd och lyktstolpar kan falla omkull då de på grund av den vattenmättade marken inte är fast rotade och förankrade.

– Det är bra att följa uppdateringar på kommunens webbplats
och facebook.  Även bolagen lägger ut viktig information på sina webbplatser, säger Patric Falk säkerhetschef och krisledare, i pressmeddelandet.

Kommunen har kontakt med SMHI:s metrologer och hydrologer för att få uppdateringar av väderläget. Någon varning gällande vädret har inte utfärdats, men det råder fortfarande klass 1 varning för höga flöden i Gavleån. Eftersom marken är sank efter det tidigare regnet, kan risken för höga flöden och översvämningar öka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningar i Gävleborg 2021

Mer i ämnet