Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ovanåkers kommun och polisen kommer att arbeta mer med drogprevention med start nästa år och under 2021. Foto: Robin Herzog/SVT/Helena Landstedt/TT

Drogmissbruket ska minska – Ovanåkers kommun och polis i utökat samarbete

Uppdaterad
Publicerad
Unga vuxna som har gått klart gymnasiet och är upp till 25 år gamla i Ovanåkers kommun tar allt mer droger enligt polis och socialtjänst. Därför tar nu kommunen och polisen i extra för att arbeta drogförebyggande genom bättre kontakt med unga.

Allt fler unga i landet ser positivt på användning av droger. Men i Ovanåkers kommun har det inte lett till några synliga ökningar av droganvändning bland skolelever enligt kommunen. Gruppen som använder droger i ökad grad har nämligen gått ut gymnasiet uppger Ovanåkers kommun. Trots det har kommunalrådet Håkan Englund och Karl von Krusenstjerna som är lokalpolischef i Hälsingland, undertecknat ett medborgarlöfte om att under det kommande året prioritera preventivt arbetet mot droger bland unga.

Men hur effektivt det blir utan ytterligare resurser återstår att se.

– Vi ska se till att när det dyker upp problem i skolan, för det är ofta där man ser dem först, då ska man kunna ringa direkt till socialtjänsten och då ska de komma. Och gemensamt sätter man sig då ner med föräldrar, elev och lärare och jobbar med hur problematiken ser ut. Och polisen hoppas vi avsätter de resurser som behövs för att kunna åka och besöka skolor till exempel och träffa föräldrar och elever, säger Håkan Englund.

Sex procent har testat

Det intensifierade arbetet mot droger har inte några konkreta siffermål men vuxnas kunskap om droger förväntas öka vilket ska bidra till att drogberoende upptäcks tidigare. Polisens dialog med ungdomar ska till exempel öka via skolbesök.

I skolenkäten från i år står det att sex procent av Ovanåkers elever i årskurs 2 i gymnasiet någon gång har använt narkotika. En siffra som är ungefär hälften så hög jämfört med hur det ser ut i de flesta andra kommuner i länet. Men Håkan Englund trycker på att det är viktigt att jobba preventivt nu för att fler barn och ungdomar ska växa upp utan droger, även efter skolgången.

Hör Håkan Englund (S), kommunalråd i Ovanåkers kommun, berätta om hur drogmissbruket ska minska i klippet ovan.

Ovanåkers kommun ligger bäst till bland länets kommuner gällande droganvändning i årskurs 2 i gymnasiet. Foto: Region Gävleborg

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer