Foto: TT/Arkiv

Dödshot mot Söderhamnspolitiker

Uppdaterad
Publicerad

Nästan tre av tio förtroendevalda politiker uppger att de utsattes för trakasserier, hot eller våld kopplat till sina politiska uppdrag inför förra valet. En fjärdedel av de drabbade valde då att lägga ner engagemanget eller uttala sig i en viss fråga.

Maria Hansson, kristdemokrat i Söderhamn, blev utsatt för stämpling till mord efter ett twitterinlägg. Men hon vägrar att skrämmas till tystnad.

– De försöker att få mig tyst som politiker, men jag har bestämt mig för att inte vara tyst. Då har de ju vunnit. Det är dock jobbigt att ha det här emot sig även om jag försöker att inte ta åt mig allt för mycket av det, säger hon.

Polisanmälde hotet

Det var när Nordiska motståndsrörelsen skulle demonstrera i Göteborg som Maria Hansson skrev twitterinlägget och menade att de som hotar och hetsar ska låsas in. Det fick någon på den högerextrema sidan Nordfront att ställa frågan om någon kunde göra slut på Maria Hanssons lidande. Det ledde till att en anmälan om stämpling till mord upprättades.

– Det finns en massa som följer Nordfront som är våldsbenägna och lagförda för våld som kan ta det som inspiration och göra någonting. Därför polisanmälde jag det, säger hon.

Hot mot demokratin

Polisen kunde aldrig spåra vem som hade skrivit hotet, ärendet lades ned. Men Maria Hansson tror ändå att det som kan stoppa hot, våld och trakasserier är högre straff.

– Det här är ett hot mot demokratin i Sverige därför måste vi ha en lagändring där man har mycket högre straffvärde på hot mot politiker, journalister och andra offentliga personer, säger hon

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hot mot politiker

Mer i ämnet