Det är en hög smittspridning för covid-19, influensan och RS-viruset. Foto: Isabell Höjman / TT

Virusvåg i Gävleborg inför jul – så ska smittspridning hindras

Uppdaterad
Publicerad

Virussjukdomarna sprider sig i Gävleborgs län och covid -19, influensan, vinterkräksjukan och RS-viruset smittar allt fler. Det gör att Region Gävleborg nu uppmanar både sin egen personal och besökare att hjälpas åt för att begränsa smittspridningen.

Besöksrestriktioner från tidigare i pandemin gäller fortfarande inom Region Gävleborg. Bland annat ska besökare vara symtomfria och bära munsydd. För medarbetare inom vården gäller också munskydd, avstånd till varandra och att stanna hemma vid symtom.

Covidtopp ej nådd

Under tisdagen meddelade Folkhälsomyndigheten nya scenarier där spridningen av covid-19 förväntas öka ytterligare de kommande veckorna och nå sin topp i början till mitten av januari.

Coronaviruset i Gävleborg

– Jag vill understryka vikten av att stanna hemma när man är sjuk, och att vaccinera sig mot covid-19 och influensa enligt gällande rekommendation för att minska risken för allvarlig sjukdom, säger Sara Byfors, avdelningschef på FHM.

Just nu vårdas totalt 41 patienter för covid-19 på länets sjukhus i Gävle, Hudiksvall och Bollnäs, 2 av dem på intensivavdelningen. Det kan jämföras med för två veckor sedan då 36 patienter fick vård för covid-19.

Det här ska besökare vid hälsocentraler, mottagningar samt sjukhus tänka på

Vara symtomfri

Hålla god handhygien

Bära munskydd under besöket

Hålla avstånd till andra

Vara max två besökare per besökstillfälle

Max ha en medföljande person, patienten ska om möjligt besöka mottagningen ensam

Källa: Region Gävleborg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet