Under lördagen kommer arbetet med att identifiera pojken att prioriteras. Foto: TT/SVT

12-åringen ännu inte identifierad fullt ut

Uppdaterad
Publicerad

Efter beskedet om att det med största sannolikhet var 12-åringen som hittades i Ätran har Falkenberg sorg. Polisen prioriterar att identifiera pojken men den rättsmedicinska undersökningen inleds troligen först på måndag.

Sedan den 12-årige pojken med Downs syndrom försvann på tisdagskvällen har tusentals frivilliga genom Missing people, polisen, militär och hemvärnet sökt dygnet runt efter pojken. Nästan tre dygn efter försvinnandet hittades en kropp vid en kraftstation i Ätran.

– Personen är inte fullgott identifierad, men med största sannolikhet är det den försvunna pojken, sa Christer Bartholdsson, lokalpolisområdeschef i Falkenberg, vid presskonferensen som anordnades kl 17.15 i Vinbergs församlingshem.

12-åring drunknad i Falkenberg

Under lördagen kommer arbetet med att identifiera pojken fullt ut att prioriteras.

– Den utredningsåtgärd som står högst upp på dagordningen är att identifiera kroppen, säger Morten Gunneng, presstalesperson vid polisen region väst till TT.

Polisen väntar nu på den rättsmedicinska undersökningen som troligen inleds på måndag.

Inget tyder på brott

Förundersökningen om människorov, som upprättades för att polisen skulle kunna genomföra olika utredningsåtgärder, fortsätter. Men det har inte framkommit någonting mer som tyder på att det har skett ett brott.

– Utredningsinsatsen fortgår. Vi har fått in föremål och gjort en del fynd som vi väntar på analyssvar på, och så kommer det att hållas en del kompletterande förhör. Så det kommer att vara ganska mycket aktivitet under dagen, säger Morten Gunneng, vakthavande befäl vid polisen i region Väst.

Tyst munut

I ett facebook-inlägg som delades flitigt under lördagen uppmanade till en tyst minut över hela landet klockan 20 på lördagen.

Minnesceremonier hålls i både Falkenberg och Göteborg.

För att hedra 12-åringen stod även Hallandstrafikens bussar stilla i en minut klockan 20 på lördagen.

Kyrkan håller öppet

Redan på fredagskvällen samlades människor på torget i Falkenberg för att tända ljus och sörja pojken.

– Det är mycket känslor att ta in. Det var sorgligt men skönt att få reda på vad som hänt. Många har ställt upp och visat medmänsklighet, sa Sebastian Persson, en av de som slöt upp på torget.

Falkenbergs kyrka kommer att hålla öppet för människor som vill tända ljus, sörja och söka stöd. Falkenbergs kommun kommer också arbeta för att stödja de personer som deltagit sökandet och behöver hjälp. Även skolorna kommer att erbjuda stöd till eleverna när de kommer på måndag.

”Det är ett sorgligt besked att få och våra tankar går till pojkens familj och vänner”, skriver Stigert Pettersson, chef för barn- och utbildningsförvaltningen i Falkenbergs kommun, på kommunens hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

12-åring drunknad i Falkenberg

Mer i ämnet