Alice Ljungberg står vid spisen och experimenterar med gröten. Foto: Privat

14-åriga Alice övar varje morgon inför gröt-SM i Halmstad

Uppdaterad
Publicerad

För tredje året i rad avgörs svenska mästerskapen i grötkokning i Steninge norr om Halmstad. Arrangörerna har jobbat hårt med att försöka locka fler ungdomar, vilket de lyckats med. En av de som deltar i lördagens tävling är Alice Ljungberg som bor i Söndrum.

Klockan kvart över sex varje morgon de senaste veckorna har Alice Ljungberg gått ur sängen för att göra gröt åt sin familj. Men det har inte enbart varit en kärleksfull gest, utan även en disciplinerad träningsrutin. Hon har laddat hårt inför sitt deltagande i gröt-SM.

– Det känns lite nervöst men spännande, säger hon.

Två klasser

Alice gillar att baka men har fastnat lite extra för just grötkokning. Hon menar att det är en maträtt som stimulerar fantasin.

– Jag gillar att man kan vara kreativ och experimentera med salt, frukter och olika konsistenser. Man kan inte bara ha gröt till frukost utan även till lunch och som efterrätt, säger hon.

Tillsammans med ett 20-tal andra personer åker hon till Steninge Vandrarhem under lördagen. Där ställs deras kunskaper om grötkokning mot varandra. Mästerskapen är indelat i två moment – den traditionella klasssen och specialklassen. Den första klassen innebär att deltagarna endast får använda sig av gryn, vatten och salt. Klass nummer två är mer öppen.

– Då är basen havregryn men sen får man addera vilka ingredienser man vill. Förra året var det exempelvis en tjej som malde ner apelsinskal i gröten och serverade med en citronsås, berättar Catarina Arvidsson som både är arrangör och ägare av vandrarhemmet.

Det är främst vuxna som tävlar men då vandrarhemmet har haft täta kontakter med idrottsvärlden den senaste tiden har man just i år lyckats locka rekordmånga ungdomar.

– Förra året var vi två. Nu är vi sex. Vi vill att fler ska få upp ögonen för gröt som både är nyttigt och gott, säger Catarina Arvidsson.

Sex svenskar till VM

De två seniorer och de två juniorer som vinner tävlingen går direkt till gröt-VM som hålls i Skottland den sjätte oktober.

– Förra året hade vi två hallänningar som vann VM-guld och de är därför redan kvalificerade. Så sammanlagt blir det sex svenskar i världsmästerskapen, säger Catarina Arvidsson.

Och om Alice blir en av dem återstår att se.

– Jag fokuserar mest på att ha kul, säger hon.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.