14 politiker ska betala tillbaka ersättning till Halmstad kommun

Uppdaterad
Publicerad

14 politiker i Halmstad ska betala tillbaka totalt 205 000 kronor de fått i felaktig ersättning. Detta efter att kommunen granskat utbetalningarna.

Ersättningen ska betalas ut till politiker som får inkomstbortfall från sitt ordinarie arbete när de ägnar sig åt sina politiska uppdrag.

Kommunens granskning av utbetalningarna visar att 14 personer ska betala tillbaka då de fortsatt inte kunnat styrka att de har rätt till ersättningen.

– Det kan vara allt ifrån slarv till ett mer organiserat beteende, men nu ska i alla fall alla betala tillbaka, säger Ella Kardemark (KD), ordförande i presidiet för kommunstyrelsens personal- och ledningsutskott.

Det är politiker från SD, M, MP, S, C och V som nu ska betala tillbaka. Den som ska betala tillbaka mest är en SD-politiker som ska ha fått 56 000 kronor på felaktiga grunder.

Ella Kardemark (KD) om felaktiga utbetalningar: ”Inte ett bra resultat”

Så här kommenterade hon resultatet efter första granskningen:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man ska kunna lita på att vi hanterar skattemedel på ett korrekt sätt”. I klippet berättar Ella Kardemark (KD) om vad granskningen av ersättningen visat. Foto: Anton Johansson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.