I klippet berättar Nadja Lukin, Arbetsmiljöverket, mer om att kunskapsläget förändrats under pandemins gång och att det har ställt höga krav på arbetsgivarna. Foto: SVT

142 coronaanmälningar till Arbetsmiljöverket från Halland: ”Oroväckande”

Uppdaterad
Publicerad

I Halland har det fram till mitten på december kommit in 142 anmälningar kopplade till coronapandemin till Arbetsmiljöverket. Här är de vanligaste typerna av arbetsplatser som anmäls.

– Det finns arbetsgivare som saknar rutiner för att förebygga och åtgärda brister när det gäller exponering av smitta, säger säger Nadja Lukin, sektionschef på Arbetsmiljöverket, i SVT:s intervju som du ser i videoklippet.

Arbetsgivaren skyldig att anmäla

Arbetsmiljöverket har tillsatt en särskild grupp som arbetar med coronarelaterade anmälningar.

Anmälningarna delas in i tre olika typer, där den vanligaste gäller att arbetsgivaren har en skyldighet att anmäla allvarliga tillbud och olyckor till Arbetsmiljöverket. I Halland har 142 sådana coronarelaterade anmälningar gjorts, fram till mitten på december.

Här är de vanligaste typerna av arbetsplatser i anmälningarna från Halland:

  1. Särskilda boenden för äldre • 42 anmälningar
  2. Öppna sociala insatser för äldre • 41 anmälningar
  3. Personalförvaltning och allmänna stödtjänster • 14 anmälningar
  4. Brand- och räddningsverksamhet • 13 anmälningar
  5. Boende för personer med funktionsnedsättning • 11 anmälningar

Källa: Arbetsmiljöverket

FAKTA/ Så anmäls arbetsmiljön till Arbetsmiljöverket

Anmälningar enligt 3 kap 3 a § i Arbetsmiljölagen är arbetsgivarens skyldighet att anmäla allvarliga tillbud eller olyckor. Fram till mitten på december har 142 sådana anmälningar kommit in till Arbetsmiljöverket från Hallands län.

Anmälningar enligt 6 kap 6 a § är ett verktyg som skyddsombuden har när man anser att arbetsgivaren inte gjort tillräckligt. Fram till mitten på december har fem sådana anmälningar kommit in från Halland.

Anmälningar enligt 6 kap 7 § i arbetsmiljölagen är ett skyddsombudsstopp av arbetet. Fram till mitten på december har en sådan anmälning kommit in från Halland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.