15-årig svensk flicka fast i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

En gravid 15-årig flicka som är familjehemsplacerad i norra Halland, sitter sedan en månad tillbaka fast i krigets Syrien, enligt uppgifter från flickans biologiska föräldrar. Flickan ska ha tagit sig dit tillsammans med sin pojkvän och är nu internationellt efterlyst.

– Polisen har genom olika typer av information från anhöriga upprättat en förundersökning med rubriceringen människorov. Den är rätt teoretisk med tanke på att vi bara har en sidas uttalanden, säger Stefan Gustafsson, presstalesperson hos polisen i region Väst.

Hur kommer det sig att en sådan förundersökning har upprättats då?

– Ja det finns ju ändå en misstanke om att flickan kvarhålls på plats mot sin egen vilja, säger han.

Tog sig till Syrien utan pass

Det var Borås tidning som först kunde rapportera om att flickan befann sig i Syrien. Hon ska ha tagit sig dit utan pass tillsammans med sin pojkvän, utan att hennes biologiska föräldrar visste om det. Och nu är hon fast där. Och polisen har svårt att föra utredningen vidare.

– Ja det är framförallt för att vi inte har talat med henne och hennes pojkvän. I det här läget skulle pojkvännen kunna vara misstänkt för människorov, säger Stefan Gustafsson.

Varför går inte det att göra det, föra utredningen vidare?

– Vi kan inte hålla ett förhör med henne, för vi vet inte var hon finns, säger han.

Men har ni tagit någon internationell hjälp i det här ärendet?

– Inte från polisen i regionen, utan det sker centralt från Stockholm, säger Stefan Gustafsson.

UD bekräftar

Flickan är hemmahörande i Sjuhäradsbygden, men har varit familjehemsplacerad i norra Halland. Därför är det polisen i region Väst som har hand om ärendet. Men de kan alltså i nuläget inte göra någonting. Det som händer i förbindelsen mellan Sverige och Syrien är något för den nyss inrättade nationella operativa avdelningen hos polisen, NOA och Utrikesdepartementet, UD. Gabriel Wernstedt, presskommunikatör på UD, bekräftar för SVT Nyheter Halland att en minderårig svensk flicka befinner sig i Syrien.

– Vi står i kontakt med de anhöriga, men till följd av krigstillståndet i Syrien så är UDs möjligheter till konsulärt stöd ytterst begränsade så länge flickan befinner sig i Syrien, säger han.

Har varit känt sedan länge

Det här ärendet har ju varit känt nu ett tag. När blev det ett fall för polisen?

– Jag har inget datum för när vi inledde en förundersökning, men det finns en sådan i alla fall, säger Stefan Gustafsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.