Till vänster: Islamiska statens (IS) högsta ledare Abu Bakr al-Baghdadi. Till höger: En IS-ledd självmordsattack i den turkisk-syriska gränsstaden Kobane. Foto: TT

15-åriga flickan fritagen från IS

Uppdaterad
Publicerad

Den höggravida 15-åriga flickan från Västsverige ska ha fritagits från sin fångenskap hos terrororganisationen Islamiska staten.

Det är TV4Nyheterna som rapporterar att flickan ska ha fritagits av en kurdisk grupp på onsdagsförmiddagen.

SVT Nyheter Väst och SVT Nyheter Halland har flera gånger tidigare skrivit om flickan som kommer från en ort i Sjuhäradsbygden och som varit familjehemsplacerad i Norra Halland.

Det var flickans pojkvän som tog henne med till Syrien. Han ska ha anslutit sig till en Al-Qaidarelaterad grupp. Men de båda ska ha hamnat hos Islamiska staten och enligt TV4Nyheternas uppgifter har de den senaste tiden befunnit sig i staden Tall Kayaf, norr om Mosul i Irak.

Godkänt av anhöriga

Flickan ska nu vara gravid i åttonde månaden.

Enligt uppgifterna ska fritagningen ha genomförts med godkännande av flickans anhöriga utan att skottlossning och utan att någon tillfångatagits.

Hon ska nu befinna sig på hemlig plats i regionen och till TT säger Joakim Edvardsson, vid UD:s presstjänst, att man varit i kontakt med flickans anhöriga.

UD kan dock inte officiellt bekräfta frigivningen och man säger sig heller inte kunna hjälpa till då man inte har någon ambassad i området.

Trollhättebon Jesper Söder, som är i mellanöstern och strider med kurdiska förband, hävdar på sin Facebooksida att han själv har spelat en viktig roll i fritagandet av flickan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.