Arkivbild. Foto: SVT

15-åring döms i Högsta domstolen: A-traktorfylla likställs med rattfylleri i bil

Uppdaterad
Publicerad

Att köra A-traktor berusad ska jämföras med att köra bil berusad och inte en moped. Det fastslår Högsta domstolen när de nu prövat den dom som kom mot en tonåring från Varberg tidigare i år.

Över 0,5 promille i utandningsluften hade den 15-åriga pojken när polisen i Varberg stannade honom framförandes en A-traktor.

Domen i både tingsrätten och hovrätten gick på åklagarens linje och bedömdes som grovt rattfylleri.

Prövades i Högsta domstolen

Försvaret menade dock att A-traktorn borde likställas vid en moped och att pojkens företeelse därför ska betraktas som rattfylla. Ärendet skickades därför till prövning i Högsta domstolen, vilket SVT Nyheter Halland tidigare rapporterat om.

Går på tidigare linje

Högsta domstolen går på tidigare instansers dom och fastslår att rattfylla med A-traktor är att jämföra med rattfylla i  bil.

Den 15-årige pojken döms för grovt rattfylleri och till 30 timmars ungdomstjänst.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Försvarets jämförelse är felaktig”. Hör Sonja Seligmann, åklagare, berätta mer om varför en A-traktor bör jämföras med en mopedbili det här avseendet. Foto: Peter Osterberger/SVT, Johan Nilsson/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.