17 halländska fordon startar i elbilsrallyt

Uppdaterad
Publicerad

De startar på fredag i Helsingborg och går i mål i Varberg på lördag. Under två dagar går Nordens största elbilsrally genom nordvästra Skåne och Halland. 17 av 50 bilar kommer från Halland.

Elbilsrallyt uppges vara Nordens största.

Främsta syftet är att sätta fokus på räckvidden för elbilar och tillgången på laddstationer längs vägen.

– Första åren hade vi svårt att ens få tag på elbilar som kunde vara med. Sträckan då var tio mil och det var inte alla bilar som klarade det. I dag kör vi 15 mil och det är inga problem för någon av bilarna. Det är lite det vi vill visa på, säger tävlingsledaren Per Lundgren.

Huvudarrangör är Region Skåne med hjälp av EU-pengar och en rad företag och kommuner i Halland och Skåne samt Svenska bilsportförbundet.

Snabbast vinner inte

I startfältet är 17 av 47 bilar från Halland – så som kommunerna Halmstad, Hylte, Laholm, Falkenberg och Varberg, ett antal halländska företag samt Länsstyrelsen och Region Halland.

Tävlingsmomentet Regularity rally går inte ut att på köra fortast mellan Helsingborg och Varberg, ut på att vara bäst på att hålla jämn hastighet och att navigera.

– Det är en del orientering där förarna kör efter en karta och en del där de ska hålla en viss snitthastighet under en sträcka och där hemliga tidskontroller mäter hur bra de gör det, säger Per Lundgren.

Slutmål i Varberg

Banan går på småvägar genom nordvästra Skåne och Halland.

Starten går vid lunchtid på fredag från färjterminalen i Helsingborg. Första dagsetappen avslutas på Lilla torg i Halmstad från klockan 16. Andra dagsetappen går från Tylösand till slutmålet på Campus Varberg vid tretiden på lördag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.