Foto: Privat/SVT

30 omlistade patienter på en dag till privat vårdcentral i Varberg

Uppdaterad
Publicerad

Stor oro råder på privata vårdcentraler i Varberg efter att omlistningsstoppet lyftes på onsdagen. Samma dag ville 30 nya patienter lista sig på Läjeskliniken. Ledningen där är oroad över arbetsmiljön och vårdkvalitén.

– Vi får inte lov att säga nej till nya patienter enligt avtalet med Region Halland men jag är orolig för hur detta kommer att påverka vår verksamhet och personal, säger distriktläkare Therese Mårtensson till SVT nyheter Halland.

Nya patienter direkt

Bakgrunden är att tre privata vårdcentraler begärde, och fick av regionledningen, införa ett tre månaders tillfälligt omlistningsstopp då klinikerna var hårt pressade av patienter som förgäves försökt få läkartid på regionen vårdcentraler i Varberg. I onsdags hävdes stoppet.

När kliniken öppnade på onsdagen stod tio nya patienter i väntrummet med omlistningsblanketter till Läjeskliniken. Och ytterligare 20 omlistningar kom in via klinikens webbsidan.

– Vi kommer inte att kunna erbjuda de nya patienterna tider förrän längre fram och detta riskerar även att påverka tillgängligheten i vården för de patienter vi redan har, säger Therese Mårtensson.

Hög arbetsbelastning

Själv har hon valt att gå ner i arbetstid till 80 procent på grund av arbetsbördan.

– Jag är ganska nybliven distriksläkare och jag undrar hur man ska orka med den här arbetsbördan i längden, säger hon.

Hon har läst den handlingsplan som regionen vårdcentraler i Varberg tagit fram för att förbättra situationen.

– Där står ingenting om hur man ska få till fler läkartider på regionens vårdcentraler, konstaterar Therese Mårtensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.