Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”En människa kan ju inte bara sitta, är det ett liv?”, säger Margareta Bengtsson, mamma och god man till Ulrika, 46. Foto: Anna Palmgren/SVT

Laholms kommun drog in Ulrikas personliga assistans – kan inte göra någonting själv

Uppdaterad
Publicerad

I somras blev mardrömmen verklighet för Margareta Bengtsson och hennes man när deras 46-åriga dotter Ulrika blev av med assistanstimmar. Trots att hon inte kan göra någonting själv bedömer Laholms kommun att hon ska klara sig med runt sex timmar assistans per dygn i stället för de tidigare 18 timmarna.

Beslutet från Laholms kommun kom redan 2018, något som SVT då rapporterade om. Men efter att föräldrarna överklagat ärendet till förvaltningsrätten, som gick på kommunens linje, blev neddragningen verklighet under sommaren 2020.

Föräldrarna har två döttrar som båda lever med funktionshinder och har haft personliga assistenter alla dygnets vakna timmar för att hjälpa till med allt från tandborstning till förflyttningar. Nu vill Laholms kommun även dra ner systerns personliga assistans från och med oktober.

Får flytta hem till döttrarna

För Margareta och hennes make som båda är pensionerade kan detta nu innebära att de får flytta hem till sina vuxna döttrar – eftersom att de inte klara sig på egen hand. Socialnämndens ordförande i Laholms kommun menar att det finns andra alternativ för döttrarna, till exempel ett gruppboende, och hänvisar till att personlig assistans inte är en rättighet.

Men enligt Margareta har ett gruppboende aldrig föreslagits från kommunen och hon menar att det bästa för döttrarna är att fortsätta leva så som de gjort tidigare.

I klippet berättar Margareta, mamma och god man till Ulrika, om situationen de hamnat i.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer