Willy Engebrethsen, rättsombud på riksförbundet FUB i Halland. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Rättsombudets reaktion: ”Det är ett direkt övergrepp”

Uppdaterad
Publicerad

Ulrika Bengtsson i Laholms kommun som behöver personlig assistans under dygnets vakna timmar – en hjälp som kommunen nu vill mer än halvera. Det här möts av stark kritik från Willy Engebrethsen, rättsombud på intresseorganisationen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning (FUB) i Halland. Han menar att sådana här fall inte är ovanliga.

– Ett helt orimligt beslut. Det är ju ett direkt övergrepp på Ulrika och familjen. De har fått ett stöd som ger goda förutsättningar för goda levnadsvillkor och nu plötsligt drar man tillbaka detta. Det är obegripligt men tyvärr är det väldigt många som upplever det här, säger Willy Engebrethsen och menar att det rör sig om tusentals runtom i Sverige.

Pekar på ekonomin

Han fortsätter med att besluten får konsekvenser och har omfattande negativ påverkan på det dagliga livet för de inblandade.

– De får flytta hem till sina åldrande föräldrar. Och det är inte säkert att de har energin till att kunna ge regelbunden assistans. De kan också flytta in på en institution eller bostad med särskild service, som vi ser inte fungerar särskilt bra i dag, förklarar han.

Problemen, menar Willy Engebrethsen, härstammar från när regeringen i sitt regleringsbrev 2016 uppmanade Försäkringskassan att begränsa kostnaderna inom assistansen.

– Det är enbart kostnader som man pekar på. Man går då in och tolkar domar på ett ytterst destruktivt sätt för de som berörs, säger Willy Engebrethsen.

Rekommenderar inhibering

Ulrikas familj har av Laholms kommun hänvisats till att överklaga beslutet. Det tänker de också göra. Och trots att Willy Engebrethsen tycker att de gör rätt anser han ändå att agerandet är hånfullt från kommunens sida.

– Det är ett spel för galleriet. Det handlar om en lång rättsprocess där det överklagas från förvaltningsrätt till kammarrätt, något som kan ta flera år, säger han.

Vad borde anhöriga som hamnar i en sådan här situation göra?

– Försöka få juridiskt stöd. En möjlighet är också att begära inhibering, vilket betyder att man får behålla assistansen fram tills att det är avgjort i rätten, svarar Willy Engebrethsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer