Se vägen i klippet som Laholms kommun tyckte att 5-åriga Hailey Sturesson skulle gå på för att ta sig till skolan. Foto: Kristian Åkergren/SVT

5-åriga Hailey fick rätt mot Laholms kommun – nu får hon skolskjuts

Uppdaterad
Publicerad

Storasystern har alltid fått skolskjuts, delar av vägen har hastighetsbegränsning på 70 kilometer i timmen och det finns ingen separat gång- eller cykelväg. Trots det tyckte Laholms kommun att vägen inte var trafikfarlig för lilla Hailey Sturesson, 5 år. Men kommunen fick bakläxa i domstolen. 

Starta klippet för att se skolvägen, där bilarna kör i 70 kilometer i timmen, som Laholms kommun bedömde som säker för en 5-åring.

När Hailey skulle börja förskoleklass den här hösten fick hon beskedet från Laholms kommun att hon skulle gå eller cykla 1,5 kilometer delvis längs en 70-väg och över en korsning till Vallbergaskolan. Detta trots att skolbussen gick rakt utanför huset och trots att storasystern alltid fått åka skolskjuts samma sträcka.

Men mamma Jenny Sturesson gav sig inte och överklagade till förvaltningsrätten som gav henne rätt. Vägen är inte trafiksäker för en 5-åring anser domstolen, som konstaterar att det saknas separat gång- och cykelbana och att vägen har en smal vägren.

Hur säkra är era barns vägar till skolan?

Tack för era tips och deltagande i chatten!
Nu stänger vi chatten för ytterligare kommentarer.

Hälsar,
SVT Nyheter Halland

Sten • Är inte förvånad över det negativa beslut och uttalande som fällts av tjänsteman och politiker i Laholm. Man kan fråga sig varför inkompetensen har ett så starkt fäste inom det kommunala och politiska livet i Laholm?

Anneli • Menar ni att en femåring går ensam till skola/förskola?? Vi har en hyfsat trafiksäker skolväg men jag har cyklat med barnen ändå. Det är ju inte bara trafiken det handlar om. Enligt NTF är barn inte trafikmogna förrän vid 12 år. Men visst förstår jag att det är enklare för föräldrar med skolskjuts så att man slipper lämna barnen själv. Det är en lyx som jag själv inte haft.

Chris • Är det inte upp till föräldrarna att ta sina barn till skolan? Låter ju helsjukt att det skulle vara skolans ansvar? Alla jag känner skjutsar / går med sina barn till skolan varje morgon innan jobbet.

Carina Nilsson • Jättebra att ni lyfter frågan - många barn har farlig skolväg. Men att vinkla artikeln här som ni gör är dålig journalistik. Längst ner får man veta att flickan får åka med skolskjutsen. Vad är problemet då? Av kommentarerna på Facebook verkar det inte som om särskilt många läst hela artikeln, och då blir det en skev bild av verkligheten. Riktigt dåligt tycker jag.

Hej! Tack för din kommentar. Som du ser så har vi i rubriken att man vann mot kommunen i ärendet. Vi har tidigare lyft ärenden där man inte fått rätt mot kommunen och nu ville vi lyfta att man fick rätt - trots att kommunen var emot beslutet.

Ha en fin dag
/Johanna Holstein, reporter

Jenny • Jag är lite förvånad över denna diskussion kring barns skolväg och rätten till skolskjuts. Visst finns det fall där kommunerna felaktigt nekat skolskjuts men många av de fall ni tar upp känns i mina ögon märkliga och mest handlar om föräldrar som försöker klaga och frånsäga sitt föräldraansvar.
Enligt mig så bör man inte släppa iväg sina barn själva till förskola/skola innan åk2-3 oavsett om man bor 1km från skolan eller 5. Detta har ju att göra med att barnen är för små för att ta det ansvaret.
Det är ju först när barnen kommer i mellanstadiet som de inte längre är på fritids utan själva cyklar hem efter skolan osv. Då kan jag tycka att det är lämpligt att det finns skolskjuts för de som bor långt bort eller med farlig skolväg.
Innan dess bör det vara ett föräldraansvar att ta sina barn till och från skolan genom att gå, cykla eller åka bil.

Helena • Den vägen känns inte säker för vuxna heller!

John • Ja det finns "farliga vägar", men är det inte trafikanterna som är dem som är farliga??
Se bara på cyklarna som ni filmar! Saknar lampor & en del reflexer också, samt vem är så "snäll" mot sitt barn som låter hen cykla MÖRK klädd samt då dåligt utrustad cykel eventuellt dåligt servad?!? Så är det alldeles för många som inte fattat vad dem lärt sig i körskolorna samt sitter med andra sysslor i fordonet än att framföra och hålla uppsyn runt fordonen i dag.
Det blir ju inte bättre med den nya "själv körande" tekniken som får fler att inte (ta sitt ansvar bakom ratten) och nu mera "kan" skylla på en tekniks detalj "om" dem för olyckar någon.
Så jag frågar er; vem är ansvarig för ungarnas säkerhet?
Ungarna själva?
Föräldrarna?
Eller ska skyllas på skolorna?
Politiker?

Anders • Derome i Varbergs kommun. För att åka tåget in till skolan norr eller söderut så måste man korsa en hårt trafikerad R 41. Vägverket blundar för problemet

Hans kindströmmer • Vi bor i ett område i onsala, Buerås. Här finns ca 200 hushåll. Många barn och ungdomar. Det är ca 1,5 km ut till busshållplatsen. Vi har inga trottoaren och ingen gatubelysning. Ungdomarna får gå i totalt mörker en lång sträcka där det inte finns hus men gott om vildsvin och stressade bilisters. Skoljskjuts finns för de yngre. Vi har haft flera diskussioner om gatubelysning iallafall den kilometer där det är obebyggt men har tyvärr inte fått gehör för detta. Hos vägföreningen. Vi vet inte vad vi kan göra för att det ska hända något innan någon blir påkörd.

Hej Hans. Tack för ditt inlägg. Filma gärna en bit av av det du beskriver om skolvägen och skicka till oss, via fildelningstjänst eller mejl halland@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolvägar i Halland

Mer i ämnet