Provtagning. Foto: TT/arkivbild

Femtiotal riskerade smitta inom hemtjänsten i Laholm

Uppdaterad
Publicerad

En covid-19-smittad omsorgstagare inom hemtjänsten träffade femton olika vårdanställda på bara fyra dagar. Dessa riskerade i sin tur att föra smittan vidare till ytterligare ett fyrtiotal andra omsorgstagare. Händelsen i Laholms kommun har nu anmälts till Arbetsmiljöverket.

Totalt har 55 personer – vårdanställda och omsorgstagare – testats eftersom att de direkt eller indirekt bedömdes ha utsatts för smittorisk sedan att en person som har hemtjänst insjuknade i covid-19 i slutet av juni.

Första testet kom i början av veckan och visade att två anställda var smittade. Det andra provsvaret kom i slutet på veckan.

– Det var det vi önskade, allt negativt, och en lättnadens suck, inte minst för den enskilde. Det har ju varit en oro hela veckan och hade kunnat bli ett mardrömsscenario, säger Kristina Isaksson, avdelningschef äldreomsorgen i Laholms kommun.

”Bra rutiner”

Hemtjänstomsorgstagaren som insjuknade träffade femton olika vårdanställda inom loppet av fyra dagar. Dessa i sin tur träffade ett fyrtiotal andra omsorgstagare.

Men några skäl att se över rutinerna finns inte, menar Isaksson.

– Inte som jag kan se nu. Det är möjligt att det kan komma fram senare men inte det här skedet. Vi har bra rutiner. Så fort någon gör bedömningen att här har vi en misstänkt agerar vi blixtsnabbt.

Rutinerna innebär bland annat att en speciell grupp inom hemtjänsten tar över när någon misstänks vara smittad samt att full skyddsutrustning (visir, munskydd, skyddskläder och handskar) ska bäras vid alla nära kontakter.

Transparens

Att händelsen också anmäldes till Arbetsmiljöverket var däremot ett misstag, då anmälningsplikten enligt Kristina Isaksson gäller först då arbetsgivaren brustit gentemot sina anställda.

– Men det här vittnar väl om att vi är väldigt transparenta, vi håller ingenting tillbaka, säger Kristina Isaksson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet