Överlämningen av ett föremål som liknar en pistol fångades på polisen inspelning.

Advokat åtalas – kan ha hjälpt kriminella att plantera bevis i mordrättegång

Publicerad

Advokaten företrädde sin klient som stod misstänkt för grovt vapenbrott och medhjälp till mordförsök. I samband med det ska han ha hjälpt de inblandade att plantera en obrukbar pistol – vilket var falska bevis. Nu åtalas han för skyddande av brottsling.

Ärendet gäller en skjutning på Östergård i Halmstad 2019 då två män avlossade sju skott i ett bostadsområde. Kort dessförinnan fångas de misstänkta på film där en pistol överlämnas.

Advokatens klient hävdade i rättegången att den överlämnade pistolen var pluggad, det vill säga en pistol som inte går att använda, och att den kunde hittas i ett källarförråd. Denna information menar åklagaren ska ha getts till klienten via advokaten.

Upptäcktes i krypterad chatt

Advokatens roll ska ha varit att förmedla information mellan sin häktade klient och andra inblandade personer om att den pluggade pistolen placerats ut. Hans inblandning i ärendet upptäcktes i samband med att polisen fick tillgång till chattar från den krypterade tjänsten Encrochat, något SVT tidigare kunnat avslöja. Enligt åtalet kan advokatens agerande ha bidragit till att hans klient frikändes i tingsrätten.

Brottet som advokaten nu åtalas för betraktas av åklagaren som grovt. Advokaten nekar till brott.

I videon nedan ser du överlämningen av pistolen – en pistol som ska ha planterats för att lura polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.