Här lämnas en pistol över till en person som senare kommer att dömas för skjutningen. Vittnesmålen i klippet är inläsa av en annan person. Foto: SVT Grafik/polisen

Gängkonflikt bakom skjutning i bostadsområde – misstänks ha lett till fler grova brott i Halmstad

Uppdaterad
Publicerad

Klockan är runt halv sex en junikväll. Två män avlossar sju skott mitt i ett bostadsområde i Halmstad. Kort dessförinnan har en pistolöverlämning fångats på film.

Den här händelsen, som många blev vittnen till, har enligt polisen lett vidare till flera grova brott i Halmstad.

I klippet redogör SVT:s reporter om vad som hände den aktuella kvällen samt om konflikten och gänget som misstänks ligga bakom skjutningen.

Sedan 2017 har 39 bekräftade skjutningar skett i Halland – 25 av dessa i Halmstad. Händelsen på Östergård den 11 juni 2019 är en av dem mest uppmärksammade.

Skjutningarna i Sverige

Fångades på film

Strax före skjutningen befann sig poliser i området i spaningssyfte.

Ett gäng killar, kända av polisen sedan tidigare, träffas och poliserna filmar mötet på långt avstånd. När man sedan går igenom filmmaterialet ser polisen först inte vad som händer på filmen. Senare kommer den dock att användas som bevismaterial i rättegången.

Skjutningen har även blivit uppmärksammad efter att misstankar om inblandning väckts mot en advokat. Detta efter att advokaten nämnts i chattloggar från den krypterade tjänsten Encrochat som använts i bevisningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutningarna i Sverige

Mer i ämnet