Så mycket har skjutningarna ökat i Halland

Uppdaterad
Publicerad

De senaste fem åren har polisen bekräftade 39 skjutningar i Halland, ungefär hälften av dem på allmän plats i tättbebyggda områden, visar SVT:s kartläggning.

– Halland har sin beskärda del när det gäller gängkriminalitet, säger Mats Palmgren, polischef i Halland.

Gängvåldet följer samma utveckling i Halland som i övriga Sverige och Halmstad ligger i spetsen. Siffror från polisen visar en stor ökning de senaste fem åren.

Från 2017 fram till i dag har totalt 39 bekräftade skjutningar ägt rum i Halland, medan det under föregående femårsperiod (2012-2016) var sex bekräftade skjutningar.

Skjutningarna i Sverige

– En del utav gängen är familjebundna andra skulle vi kunna kalla för klubbar. De finns här i Halland men inte i samma utsträckning som i Göteborg, men de finns, säger polischefen Mats Palmgren. 

Orolig för gängvåldet

Enligt Mats Palmgren har Halland relativt låga siffror när det gäller skjutningar men han är ändå orolig att gängvåldet smittar av sig från storstäderna till mindre städer i Sverige.

Se polischefen berätta om skjutningarna, gängen och polisens arbete i videoklippet ovan.

Bekräftade skjutningar i Halland 2011-2021

2011-2014: Inga bekräftade skjutningar.

2015: 3

2016: 3

2017: 10

2018: 7

2019: 10

2020: 7

2021 (t o m 13/8): 5

Polisens definition: ”En skjutning anses vara bekräftad då det avfyrats projektiler med krutladdat vapen och det finns spår efter detta i form av kulor, hylsor eller skador på material eller personer som kommer av beskjutningen, alternativt att det finns fler än ett oberoende ögonvittne till skjutningen. Skjutningen måste också vara icke-legal och inte uppenbart oavsiktlig.”

Källa: Polisen Region Väst

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutningarna i Sverige

Mer i ämnet