Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Han respekterar oss”, säger killen i kepsen. Se när SVT följde med Joachim Rolf och hans kollegor på polisen i Halmstad en kväll på Andersberg. Foto: SVT

Områdespolisen på Andersberg: Vi är inte lösningen på skjutningarna

Uppdaterad
Publicerad

Hälften av skjutningarna i Halmstad har skett på Andersberg de senaste fem åren. Stadsdelen är av polisen klassad som ett av Sveriges utsatta områden. De senaste tre åren har polisen jobbat med en ny metod.

– Vi söker upp ungdomarna och pratar med dem och försöker skapa en relation, säger Joachim Rolf som är ansvarig för områdespolisen i Halmstad.

Under perioden 2017-2021 har 25 skjutningar ägt rum i Halmstad, hälften av dessa har skett i Andersberg och de närmaste grannområdena Gustavsfält och Linehed.

Områdespolisen i Halmstad har i cirka tre år jobbat relationsinriktat mot barn och ungdomar i Andersberg för att motverka våldspiralen.

– Vi åker ut i områdets skolor och torg och går runt för att prata med människor men speciellt barn och unga, säger Joachim Rolf från områdespolisen.

Ökat förtroende för polisen

Under en halv kväll följer SVT-teamet med områdespolisen när de besöker Andersberg och pratar med boende. Bland annat diskuteras samhällsfrågor med ungdomar från området, de pratar med föräldrar och delar ut klistermärken till barn.

– Jag tycker vi har skapat betydligt bättre relationer med ungdomarna, men det är ingenting som kommer gratis. Vi har jobbat länge för att bygga upp förtroendet och det tar inte långt tid för att den ska rasera, säger Joachim Rolf som du ser i klippet ovan.

Se också mötet mellan områdespolisen Stina Borger och Andersbergsbon Bashkim Cakaj här nedanför. ”Jag har växt upp med att inte lita på polisen”, säger Bashkim:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
- Det finns större chans att jag pratar vett i ungdomarna än vad polisen gör, säger Bashkim Cakaj från Andersberg. Hör i klippet när boende ger sin bild av problemet. Foto: Dennis Franco/SVT

Halmstad: 25

Laholm: 6

Falkenberg: 4

Kungsbacka: 3

Hylte: 1

Varberg: 1

Polisens definition av bekräftad skjutning: ”Då det avfyrats projektiler med krutladdat vapen och det finns spår efter detta i form av kulor, hylsor eller skador på material eller personer som kommer av beskjutningen, alternativt att det finns fler än ett oberoende ögonvittne till skjutningen. Skjutningen måste också vara icke-legal och inte uppenbart oavsiktlig.”

Källa: Polisen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skjutningarna i Sverige

Mer i ämnet