Foto: Polisen

Advokat misstänks ha hjälpt till att plantera bevis – pekas ut i krypterad chatt

Uppdaterad
Publicerad

En obrukbar pistol ska ha placerats i en källare – för att få de inblandade friade för mordförsök. Nu kan SVT Nyheter avslöja att en välmeriterad advokat misstänks ha varit involverad i planteringen av bevismaterial.

En tisdagskväll för två år sedan besköts två män på en parkbänk i ett bostadsområde i Halmstad. De tilltänkta måltavlorna klarade sig med livet i behåll.

Förra veckan dömdes en 31-årig man till tolv års fängelse för mordförsöket med hjälp av Encrochat-bevisning.

Men bevisen mot 31-åringen var inte allt som dolde sig i de avkrypterade chattarna – en advokat pekas även ut för att ha varit inblandad i plantering av bevismaterial.

– Vi blev närmast chockade när vi såg det. Man vill inte tro att en advokat agerar på det här sättet, säger åklagaren Klas Lundgren.

Pluggad pistol i källaren

Bakgrunden är att fem andra män tidigare har friats av tingsrätten för skjutningen.

Under en av rättegångarna berättade en av de åtalade att de hade lagt en obrukbar pistol i ett källarutrymme hos en av de misstänkta. Pistolen, rysktillverkad från 1947, skulle bevisa att den misstänkte skytten inte kunde ha begått brottet.

– Då gjorde man en husrannsakan i källaren och hittade vapnet, trots att man varit där flera gånger tidigare, säger åklagaren Gisela Sjövall.

Diskuterade plan i chatt

Det var när polisen fick tillgång till chattloggar från Encrochat, som kopplas till de inblandade, som de förstod att allting inte stod rätt till. Där pekas advokaten, som försvarade en av de åtalade, ut som involverad i planen att plantera den obrukbara pistolen i källaren.

– Man kan konstatera att de diskuterar en plan. Vem eller vilka som varit med, och om advokaten varit med, är något som får utredas, säger Gisela Sjövall.

Användarnamnen ”valuedlily” och ”savagegun” kopplas till de åtalade för mordförsöket. I chattarna diskuteras hur en obrukbar pistol ska planteras i källaren hos en av de misstänkta – och advokaten pekas ut som involverad. Foto: Ur förundersökningen

Bekräftar att advokaten utreds

Tingsrättens slutsats är att ”en advokat vid namn XX varit involverad i plantering av bevismaterial, eller planering av detsamma”.

I chattarna nämns advokaten endast med förnamn – men i utredningen pekas en advokat från Västsverige ut som den omskrivna. Han har under lång tid varit medlem i Advokatsamfundet och har försvarat personer i en rad uppmärksammade fall.

Göteborgs åklagarkammare bekräftar att advokatens inblandning nu utreds.

Nekar till allt

Den utpekade advokaten nekar till alla anklagelser som riktas mot honom och säger att han inte blivit delgiven någon misstanke om brott.

– Jag har inte planerat något brottsupplägg med min klient eller med andra klienter. Jag har aldrig gjort det och kommer aldrig att göra det, säger han till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.